O ουρανοξύστης City Tower: Μια μεγάλη επένδυση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Σόφια

O ουρανοξύστης City Tower: Μια μεγάλη επένδυση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Σόφια

Το συγκρότημα City Tower, η πλέον σύγχρονη και ποιοτική επαγγελματική ανάπτυξη στο κέντρο της Σόφιας, η νέα επένδυση του ομίλου στη Βουλγαρία.

Της Πέννυς Κούτρα

Κι όμως η Σόφια απέκτησε τον ουρανοξύστη της, ένα τοπόσημο, όπως εσχάτως, συνηθίσαμε να λέμε, και αυτό οφείλεται στην κατασκευαστική και επενδυτική δραστηριότητα του αμιγώς ελληνικού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο όμιλος, ο οποίος έχει επενδύσει μόνον στη Βουλγαρία 420 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή του συγκροτήματος «City Tower», το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που έχει πραγματοποιήσει στη χώρα. Το City Tower βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, στην πλατεία Μακεδονίας, σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία της βουλγαρικής πρωτεύουσας, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία). Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και ποιοτική επαγγελματική ανάπτυξη στο κέντρο της Σόφιας (Real Class A Business Center), ενώ κατέχει και πιστοποίηση BREEAM.

Το City Tower έχει συνολική επιφάνεια άνω των 55.000 τ.μ. και αποτελείται από κτίριο ανωδομής 20 ορόφων και υπόγειο parking έξι (6) επιπέδων. Τα εμπορικά τμήματα καταλαμβάνουν τον πρώτο όροφο του κτιρίου κι έχουν συνολική επιφάνεια περίπου 1.700 τ.μ., ενώ στους υπόλοιπους 19 ορόφους αναπτύσσονται γραφειακοί χώροι συνολικής επιφάνειας 36.000 τ.μ.. Οι χώροι στάθμευσης (17.000 τ.μ.) περιλαμβάνουν 370 θέσεις. Μάλιστα η επένδυση ήδη έχει εισέλθει στη φάση της απόδοσης καθώς σχεδόν το σύνολο των χώρων του συγκροτήματος (καταστήματα και γραφεία) έχει ήδη μισθωθεί. Αξίζει να τονιστεί ότι το έργο κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εκτός από τo City Tower, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υλοποιήσει κι άλλες επενδύσεις στον τομέα του real estate στη Βουλγαρία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται το συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών «3 TOPS», στη Λ. Βουλγαρίας στη Σόφια, η τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες) «Borovets Euphoria Club» στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών «Gerganitza Palace», στο προάστιο Μπογιάνα της Σόφιας. Συνολικά ο όμιλος ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ έχει επίσης εμπλακεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα, στο διάστημα των τελευταίων χρόνων στη Βουλγαρία μεταξύ των οποίων είναι το HERMES PARK, συνολικής επιφάνειας 242.οοο τ.μ., το ΙΚΕΑ συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ. και οι σιδηροδρομικές γραμμές Plovdiv-Svilengrand και Dimitrovgrad – Svilengrad. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία και στους τομείς των κατασκευών, μέσω της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., αλλά και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η τελευταία έχει μάλιστα αναπτύξει και λειτουργεί στη Βουλγαρία δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 30 MW.

Πέραν της αγοράς της γειτονικής αναπτυσσόμενης Βουλγαρίας, ο ελληνικός όμιλος με δραστηριότητα σε κατασκευές, ενέργεια, παραχωρήσεις, εξορυκτική δραστηριότητα και real estate, έχει παρουσία σε ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική και Μέση Ανατολή, καλύπτοντας πλέον 16 χώρες. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απασχολεί συνολικά 6.000 εργαζόμενους και έχει επενδύσει –μέσα στην κρίση- 1,5 δισ. υρώ. Επιπλέον, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του (δηλαδή συμβάσεις έργων που πρόκειται να υλοποιήσει αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Τέλος στον τομέα της «καθαρής ενέργειας» από τις ΑΠΕ, διαθέτει εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 1000 MW σε λειτουργία ή σε τελική φάση κατασκευής, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ενεργειακών μονάδων που ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος (ανανεώσιμες πηγές και φυσικό αέριο) ξεπερνά το 1,5 GW.

Πηγή: news247.gr