Ο Παπανδρέου επιτίθεται στη ΝΔ

Ο Παπανδρέου επιτίθεται στη ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε «πυρά» από το συμπόσιο της Σύμης, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πολιτική». 

Τα «βέλη» του προς τη ΝΔ έστρεψε ξανά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Συμπόσιο της Σύμης.
Έκανε λόγο για εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση και διατήρηση των χρόνιων παθογενειών του πελατειακού κράτους που οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο. Χαιρόμαστε, ανέφερε χαρακτηριστικά που πολλοί μιλούν για την έξοδό μας από το μνημόνιο, αλλά η «έξοδος» που έχει σημασία, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι μία: είναι η «έξοδος» από το πελατειακό κράτος και την πελατειακή λογική που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο.

«Σήμερα στη χώρα, η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για αυτά. Όχι μόνον λόγω των ευθυνών της, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση για αυτήν την ανατροπή».

Παράλληλα όμως στράφηκε και κατά των κυρίαρχων συντηρητικών δυνάμεων στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τώρα όλοι έχουν αντιληφθεί, ότι ούτε η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε η λιτότητα αποτελούν τη λύση εφόσον απουσιάζουν όσα πρέπει να γίνουν για να ενοποιηθεί οικονομικά και πολιτικά η ΕΕ.

Επίσης για ακόμα μια φορά, υπερασπίστηκε την πρόταση του για το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η δυνατότητά τους να εκφράζουν μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες την συμβουλευτική και αποφασιστική τους γνώμη, όπως το δημοψήφισμα που είχα προτείνει στα τέλη του 2011, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα αντιμετώπισης των προβλημάτων τόσο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όσο και των μεγάλων διακυβευμάτων που έχουμε μπροστά μας».

Τέλος επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες και οι θέσεις εξουσίας αλλά το να προσφέρει καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη: 

O Νόαμ Τσόμσκι στο πλευρό Παπανδρέου για το δημοψήφισμα

Εξηγήσεις από τον Σαμαρά ζητά ο Παπανδρέου για το έλλειμμα του 2009