Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει έκκληση για ειρήνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει έκκληση για ειρήνη

Το μήνυμα του Ποντίφικα για το Πάσχα ενάντια στον πόλεμο, την ακραία φτώχια και τις σπατάλες σε όλο τον κόσμο.

Μήνυμα ειρήνης έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στην καθιερωμένη ομιλία του για το Πάσχα. Ο Ποντίφικας έκανε έκκληση για πρωτοβουλίες που θα φέρουν την ειρήνη στην κρίση στην Ουκρανία, στην Συρία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Νότιο Σουδάν, όπως και κοινωνική ειρήνη στην Βενεζουέλα. Αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση στην εκμετάλλευση, την εγκατάλειψη, την ακραία φτώχεια και τις σπατάλες που γίνονται στον κόσμο.

Στο μήνυμά του για το Πάσχα Urbi et Orbi (προς την πόλη και τον κόσμο), το οποίο απηύθυνε ενώπιον 150.000 πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας υπενθύμισε ότι το Πάσχα γιορτάζεται φέτος την ίδια ημέρα από τους Καθολικούς και τους Ορθοδόξους και προσευχήθηκε: «Σου ζητούμε, Κύριε, να δώσεις ένα τέλος σε όλους τους πολέμους και σε κάθε σύγκρουση, μεγάλη ή μικρή, παλιά ή πρόσφατη (…) σε παρακαλούμε, Κύριε, να δώσεις φώτιση και να εμπνεύσεις πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία, ώστε οι ενδιαφερόμενες πλευρές, υποστηριζόμενες από την διεθνή κοινότητα, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν τη βία και να οικοδομήσουν σε ένα πνεύμα ενότητας και διαλόγου το μέλλον της χώρας».

Ο Ποντίφικας κάλεσε εξάλλου για άλλη μια φορά τις εμπόλεμες πλευρές στην Συρία να δείξουν «την τόλμη να διαπραγματευτούν για την ειρήνη, την οποία περιμένουμε πλέον εδώ και πάρα πολύ καιρό». Οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει, σημείωσε, να σταματήσουν «να χρησιμοποιούν τη βία για να σκορπίζουν τον θάνατο, κυρίως κατά του ανυπεράσπιστου πληθυσμού» και πρέπει να επιτρέψουν στον πληθυσμό να έχει πρόσβαση «στην απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε εξάλλου «τα θύματα της αδελφοκτόνου βίας στο Ιράκ» και ευχήθηκε να επιτευχθεί μια λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Όσον αφορά την Αφρική, ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Νότιο Σουδάν και “οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις σε ορισμένες ζώνες της Νιγηρίας”. Για την Βενεζουέλα, όπου το Βατικανό μετέχει σε μια μεσολάβηση για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης, ο Πάπας ζήτησε «τα πνεύματα να στραφούν προς την συμφιλίωση και την αδελφική ομόνοια».

Στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Ποντίφικας αναφέρθηκε, όπως και σε άλλες περιστάσεις, και ευρύτερα στα δεινά που οφείλονται στην εκμετάλλευση. Κατήγγειλε «τις τεράστιες σπατάλες στις οποίες είμαστε συχνά συνεργοί», οι οποίες συμβάλουν στην πείνα, όπως και το γεγονός ότι άνθρωποι «ανυπεράσπιστοι, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, μετατρέπονται ορισμένες φορές σε αντικείμενα εκμετάλλευσης και εγκατάλειψης».

«Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φροντίσουμε τους αδελφούς μας που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα στην Γουινέα, στην Σιέρα Λεόνε και στην Λιβερία και αυτούς που προσβάλλονται από τόσες άλλες ασθένειες, οι οποίες διαδίδονται επίσης και λόγω της αδιαφορίας και της ακραίας φτώχειας», σημείωσε.

Ο Πάπας αναφέρθηκε τέλος στο μήνυμά του για το Πάσχα στους εκτοπισμένους, στους πρόσφυγες και στους ανθρώπους που έχουν απαχθεί εξαιτίας των πολέμων: «στις οικογένειες που τους έχουν αρπάξει άδικα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, στους πολλούς ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς, που κρατούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου».

Μήνυμα ειρήνης και από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Γυναικεία χορωδία συγκροτημένη από την κοινότητα των Ουκρανών της Κωνσταντινούπολης, έψαλε σήμερα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Χριστός Ανέστη, μετά το πέρας της Ακολουθίας της Αγάπης στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Η κοινότητα αυτή των ορθοδόξων Ουκρανών ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συμπαράστασή του, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η χώρα τους. Οι Ουκρανοί ορθόδοξοι παρακολούθησαν τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου μαζί με χιλιάδες άλλους προσκυνητές που συνέρρευσαν στο Φανάρι από την Πόλη αλλά και από άλλα σημεία της οικουμένης.

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο Πατριάρχης τόνισε ότι «παρά τη φαινομενική τεχνολογική πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών, παρά τις διακηρύξεις περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, το εθνοφυλετικό και θρησκευτικό μίσος διογκώνονται παγκοσμίως, προκαλώντας επικίνδυνες εντάσεις». «Οι άνθρωποι, ατυχώς, δεν μπορούν να ανεχθούν τη διαφορετικότητα στον συνάνθρωπό τους. Δεν μπορούν να δεχθούν τη διαφορετική φυλετική καταγωγή του ανθρώπου, τις διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις του, πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές» κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα: 

Το πασχαλινό «δώρο αλληλεγγύης» του Πάπα Φραγκίσκου

Υστερία για τις selfies του Πάπα

«Συγγνώμη» από τον Πάπα Φραγκίσκο για τις κακοποιήσεις ανηλίκων