Ο Πιστόριους επιμένει: «Ήθελα απλά να την προστατεύσω»

REUTERS

«Κάθε νύχτα βλέπω εφιάλτες», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός παρα-ολυμπιονίκης, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της δολοφονημένης συντρόφου του.

Συγγνώμη από την οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ ζήτησε στη διάρκεια της κατάθεσής του ο Όσκαρ Πιστόριους, λέγοντας με τρεμάμενη φωνή: «Ήθελα απλά να προστατεύσω τη Ρίβα», ενώ συνέχισε λέγοντας πως την πυροβόλησε τέσσερις φορές πίσω από την πόρτα του μπάνιου την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, πιστεύοντας ότι την υπερασπιζόταν από έναν εισβολέα.

Απευθυνόμενος στη μητέρα της Στέενκαμπ, είπε: «Ξυπνάω κάθε πρωί και είστε οι πρώτοι άνθρωποι που σκέφτομαι, οι πρώτοι άνθρωποι για τους οποίους προσεύχομαι. Δεν μπορώ να φανταστώ τον πόνο και το κενό που άφησα σε σας και την οικογένειά σας».

«Προσπάθησα απλά να προστατεύσω τη Ρίβα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όταν πήγε στο κρεβάτι εκείνη τη νύχτα, ένιωθε ότι την αγαπούσαν. Προσπάθησα να εκφράσω τις λέξεις στο χαρτί πολλές φορές και να σας γράψω. Αλλά οι λέξεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές» πρόσθεσε, ενώ κλείνοντας τόνισε «Φοβάμαι να κοιμηθώ, βλέπω εφιάλτες, μπορώ να μυρίσω αίμα και ξυπνάω τρομοκρατημένος».

Η δίκη του νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους επαναλαμβάνεται σήμερα στην Πρετόρια, ύστερα από διακοπή δέκα ημερών, με την κατάθεση του ιατροδικαστή Γιαν Μπόθα, η οποία αναμένεται να προηγηθεί της κατάθεσης του ίδιου του αθλητή, που κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ το Φεβρουάριο του 2013.
Ενώ τον λόγο έχει τώρα η υπεράσπιση, ο κατηγορούμενος να καταθέσει πρώτος ύστερα από αίτημά του, προφασίζοντας «οικογενειακούς λόγους υγείας».

Oscar Pistorius

O Μπόθα, βάσει επιστημονικών στοιχείων από τη νεκροψία της Στέενκαμπ, έκρινε ότι δεν πρέπει να είναι «δογματικός» στον υπολογισμό του χρόνου που απαιτείται για τη χώνεψη πριν από έναν θάνατο και ότι οι ιατροδικαστές δεν έχουν τη δυνατότητα παρά «να κάνουν παρατηρήσεις» , δεν μπορούν να καταλήξουν σε αναδρομικά αποτελέσματα.

Ο συνάδελφός του Γκερτ Σαάιμαν, τον οποίο επικαλείται η κατηγορούσα αρχή, είχε δηλώσει κατά την πρώση φάση της δίκης ότι η Ρίβα είχε φάει γύρω στις 01.00 της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 , περίπου δύο έως τρεις ώρες πριν από τον θάνατό της, σε αντίθεση με την εκδοχή του Πιστόριους ότι το ζευγάρι είχε κοιμηθεί νωρίς, γύρω στις 22.00 το βράδυ και ο ίδιος πίστευε ότι η Ρίβα κοιμόταν όταν άρχισε να πυροβολεί.

Ο 27χρονος Πιστόριους αναμένεται να καταθέσει μετά τον ιατροδικαστή αργότερα σήμερα ή αύριο, ανάλογα με την έκταση που θα λάβει η εξέταση του Μπόθα από τον συνήγορο υπεράσπισης Μπάρι Ρουξ και την εξέτασή του από τον εισαγγελέα Τζέρι Νελ. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος μπορεί να συνεχίσει να επικαλείται το συνταγματικό του δικαίωμα να μην καταθέσει.

Αντίθετα η κατηγορούσα αρχή πιστεύει ότι ο Πιστόριους σκότωσε τη Ρίβα εν γνώσει του και παρουσίασε καταθέσεις μαρτύρων προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τις δεκαπέντε πρώτες συνεδριάσεις της ιδιαίτερα προβεβλημένης από τα μμε δίκης ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόριας.

Αν ο Πιστόριους καταθέσει, η εικόνα του δεν θα προβάλλεται στην απευθείας αναμετάδοση της δίκης, αλλά το κοινό θα μπορεί να ακούει μόνο τη φωνή του.

Διαβάστε ακόμα:

Η σύντροφος του Πιστόριους «είδε το θάνατό της»

Χάρτης: Τα στερεότυπα «διαλύουν» την Ευρώπη

Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό