Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό

Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό

Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της χώρας».

Ένας Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ουκρανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας–ένα από τα λιγοστά θύματα που έχουν αναφερθεί από τότε που η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Το υπουργείο έδωσε λίγες πληροφορίες για το περιστατικό που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην πόλη Νοβοφιοντόροβκα. Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Κριμαίας με μία σχεδόν αναίμακτη επιχείρηση προτού η Μόσχα προσαρτήσει την περιοχή τον περασμένο μήνα, σημειώνει το Reuters.

Πάντως το μέτωπο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανία γίνεται πιο θερμό μέρα με την μέρα. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

Κατέσχεσαν όπλα Φιλορώσοι διαδηλωτές
Στο μεταξύ Φιλορώσοι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατάσχεσαν όπλα και η τροχαία έχει αποκλείσει τις εισόδους στην πόλη, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. «Άγνωστοι που βρίσκονται στο κτίριο εισέβαλαν στο οπλοστάσιο του κτιρίου και κατάσχεσαν όπλα», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης σε άλλη ανατολική πόλη, το Χάρκοβο, εκκαθαρίστηκε από τους «αυτονομιστές» διαδηλωτές. Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στην πόλη Νονέτσκ χθες.

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία

Κυρώσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία
Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα λάβει μέτρα προστασίας της ρωσικής αγοράς αγροτικών προϊόντων, σε περίπτωση υπογραφής από το Κίεβο συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εξόδου από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Η διατάραξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, εν όψει και της προσέγγισης του Κιέβου με τις Βρυξέλλες, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των εμπορικών συναλλαγών κατά το 2013 και την επιδείνωση της ύφεσης της ουκρανικής οικονομίας προσθέτει χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμη: Επιστρέφει η ένταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας