Ο πληθωρισμός «χτύπησε» και τα μαθήματα οδήγησης

Ο πληθωρισμός «χτύπησε» και τα μαθήματα οδήγησης
Εκπαιδευτές οδηγοί με τα οχήματα τους φτάνουν στη Βουλή, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα ζητώντας την άμεση επανέναρξη των εξετάσεων για την απόκτηση αδειών οδήγησης, Αθήνα, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018. Οι εκπαιδευτές ζητούν να βρεθεί λύση για τους εξεταστές που εδώ και ενάμισι μήνα απέχουν από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να μην διεξάγονται εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί πανελλαδικά να έχουν μείνει μετέωροι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρχεται η ψηφιακή άδεια οδήγησης που θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την 1η Μαρτίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο οδικής ασφάλειας για τη βελτίωση της ασφάλειας για όλους τους χρήστες, το οποίο περιλαμβάνει την εισαγωγή ψηφιακής άδειας οδήγησης – που θα ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ – και καλύτερη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Το 2022, οι τιμές για αυτές τις υπηρεσίες ήταν, κατά μέσο όρο, 4,8% υψηλότερες από το 2021, ποσοστό μεταβολής σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο του 2018, όταν ήταν +1,7% σε σύγκριση με το 2017.

Το 2020, το πρώτο έτος της κρίσης του COVID-19, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (+1,6%) ήταν χαμηλότερος από το 2019 (+2%). Ωστόσο, το 2021, το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε, φτάνοντας στο +3,2%. Αυτό συνάδει με τη γενική αύξηση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ετήσια μέσα ποσοστά μεταβολής για τις τιμές των μαθημάτων οδήγησης, των δοκιμών, των αδειών και των τεχνικών ελέγχων το 2022 αναφέρθηκαν στην Τσεχία (+19,6%), τη Βουλγαρία (+18,0%), την Ιταλία (+13,3%), Λιθουανία (+11,2%) και Πολωνία (+11,1%).

Την ίδια χρονιά, η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα-μέλος (-1,6%) που κατέγραψε αρνητική τιμή, με την Κροατία (+0,2%), την Ελλάδα (+0,7%) και την Ιρλανδία (+1,0%) να καταγράφουν τα χαμηλότερα θετικά ποσοστά.

Το 2018, οι ετήσιοι μέσοι ρυθμοί μεταβολής ήταν πολύ μικρότεροι: καμία χώρα της ΕΕ δεν κατέγραψε διψήφια αύξηση. Εκείνο το έτος, οι μέσοι ρυθμοί μεταβολής των τιμών για αυτές τις υπηρεσίες κυμαίνονταν μεταξύ -2,2% στη Λιθουανία και +7,1% στην Ουγγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: