Η Κίνα «τρέχει» το μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 2009

Η Κίνα «τρέχει» το μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 2009
epa08572045 The Chinese flag is seen in front of the Shanghai Oriental Pearl TV Tower landmark in Shanghai, China, 29 July 2020. The World Bank reports that despite the measures taken to contain the economic fallout, China’s weak domestic and external demand continues to slow the recovery. Focus on inclusive and sustainable growth should be the recovery strategy for China, according to Leaning Forward – COVID-19 and China’s Reform Agenda, the World Bank’s China Economic Update for July 2020. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο συνεχιζόμενος αποπληθωρισμός συμπαρασύρει την αξία των κινεζικών εξαγωγών.

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα σημείωσαν το μεγαλύτερο σερί πτώσης από το 2009, απειλώντας ένα αποπληθωριστικό σπιράλ που μπορεί να απαιτήσει περισσότερη κυβερνητική στήριξη για να αντιστραφεί.

Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης.

Το εργοστασιακό κόστος μειώθηκε κατά 2,7% και σημειώνει πτώση για περισσότερο από ένα έτος λόγω των χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της αδύναμης ζήτησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι κινεζικές εξαγωγές, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 4,6% στο σύνολο του περασμένου έτους, για πρώτη φορά από το 2016 – ένα ακόμη πλήγμα σε αυτό που ιστορικά αποτελούσε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, βοηθούμενα από τις ευνοϊκές συγκρίσεις με το προηγούμενο έτος.

Ο συνεχιζόμενος αποπληθωρισμός συμπαρασύρει επίσης την αξία των κινεζικών εξαγωγών και τις καθιστά φθηνότερες για τους ξένους καταναλωτές.Τον Οκτώβριο, ο δείκτης των τιμών των εξαγωγών σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο των στοιχείων από το 2006 και ήταν μόνο ελαφρώς υψηλότερος τον Νοέμβριο.

Πιέσεις στις τιμές

Ο ρυθμός μείωσης του δείκτη ΔΤΚ του Δεκεμβρίου δεν ήταν τόσο έντονος όσο τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 3,7%, ελαφρώς καλύτερα από την πτώση του Νοεμβρίου κατά 4,2%. Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργιεας- ήταν 0,6% τον Δεκέμβριο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ακόμα κι έτσι, η παρατεταμένη αρνητική έκταση -αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης των ακινήτων, της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των αδύναμων εξαγωγών- παρουσιάζει αρκετές ανησυχίες για την οικονομία. Η πτώση των τιμών οδηγεί σε χαμηλότερα εταιρικά έσοδα, πλήττοντας ενδεχομένως τους μισθούς και τα κέρδη. Ο αποπληθωρισμός μπορεί επίσης να αυξήσει το βάρος του χρέους και να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να καθυστερήσουν τις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com