Ο Πούτιν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση το πυρός στη Συρία

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση το πυρός στη Συρία

Ο συριακός στρατός επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τα μεσάνυκτα.

Τελευταία ενημέρωση: 16:15

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυκτα, έπειτα από τον εξαετή πόλεμο που ρήμαξε τη Συρία, και την έναρξη διεθνών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

«Ένα γεγονός συνέβη εδώ και λίγες ώρες. Όχι μόνο το περιμέναμε εδώ και καιρό, αλλά επίσης εργασθήκαμε πολύ για να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας διευκρινίζοντας ότι το δεύτερο έγγραφο αφορά την εφαρμογή μέτρων επαλήθευσης της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός.

«Το τρίτο έγγραφο είναι μία διακήρυξη της βούλησης (των εμπολέμων πλευρών) για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης».

Ταυτόχρονα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διευκρίνισε ότι οργανώσεις που εκπροσωπούν 62.000 ενόπλους αντάρτες υπέγραψαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το καθεστώς της Δαμασκού.

«Είναι οι βασικές δυνάμεις της ένοπλης αντιπολίτευσης», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη των προετοιμασιών για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, οι οποίες θα διεξαχθούν «σύντομα» στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Αρχίζουμε, μαζί με τους Τούρκους και τους Ιρανούς να προετοιμάζουμε τη συνάντηση της Αστάνα», δήλωσε ο Λαβρόφ, ενώ παράλληλα η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν δηλώσει την πρόθεση να είναι μαζί με τη Μόσχα εγγυητές ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Δαμασκό και την συριακή αντιπολίτευση, η οποία είναι πιθανόν να συνομολογηθεί στην Αστάνα.

Επιβεβαίωση της συριακής αντιπολίτευσης

Ο συνασπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την υποστήριξή του στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα εφαρμοσθεί απόψε τα μεσάνυκτα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού ‘Αχμαντ Ραμαντάν.

«Ο εθνικός συνασπισμός υποστηρίζει τη συμφωνία και καλεί όλες τις πλευρές να την εφαρμόσουν», είπε.

Ανακοίνωση του συριακού στρατού

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η συνολική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυκτα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη.

Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 00.00 της 30ής Δεκεμβρίου.

Από τη συμφωνία αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και οι ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτά.

Στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν τον ρόλο των εγγυητών στην διαδικασία της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ένοπλες οργανώσεις που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες εκεχειρίας θα θεωρηθούν τρομοκρατικές, προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Μόσχα εγκαθίδρυσε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενεργήσουν ως εγγυήτριες για την εφαρμογή των συμφωνιών.

“Η ουσία του ελέγχου (εφαρμογής των συμφωνιών) είναι ότι οι οργανώσεις που δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μάχης θα θεωρηθούν τρομοκρατικές” και θα ληφθούν εναντίον τους τα μέτρα που ισχύουν για το Ισλαμικό Κράτος και το Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των συμφωνιών. “Φυσικά θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έτσι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με βάση τις αρχές που υιοθετήθηκαν με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΣΑ θα ενημερωθούν για τις συμφωνίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματά τους.

Στη δημοσιότητα η λίστα με τις ένοπλες οργανώσεις που συμφώνησαν να τηρήσουν την εκεχειρία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και η ένοπλη αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στον κατάλογο των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που θα τηρήσουν την εκεχειρία είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ (με 19 μονάδες και 4.000 μέλη), η Άχραρ αλ Σαμ (περισσότερες από 80 μονάδες και 16.000 μέλη), η Τζάις αλ Ισλάμ (64 μονάδες και 12.000 μέλη), η Σουβάρ άγκι-Σαμ (οκτώ τάγματα και 12.000 μέλη), η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν (13 μονάδες και συνολικά 8.000 μέλη), η Τζάις Ιντλίμπ (τρεις μονάδες και 6.000 μέλη) και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια (πέντε μονάδες και 3.000 μέλη).