Ο Πούτιν ζήτησε ευθέως από τον Ερντογάν να τον βοηθήσει να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις

Ο Πούτιν ζήτησε ευθέως από τον Ερντογάν να τον βοηθήσει να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις
SOCHI, RUSSIA - AUGUST 05: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russian President Vladimir Putin (R) meet in Sochi, Russia on August 05, 2022. Murat Kula / Anadolu Agency (Photo by Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη του Ερντογάν για την εξαγωγή των σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη του Τούρκου ομολόγου του για την εξαγωγή των σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, αρνούμενος πάντως την επιστροφή της Μόσχας στην συμφωνία, η οποία, υπό την αιγίδα της Αγκυρας (και των Ηνωμένων Εθνών) επέτρεψε επί έναν χρόνο τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών, επιλογές βρίσκονται υπό επεξεργασία που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών (…) Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο συνοψίζοντας τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Ο Πούτιν επανέλαβε σήμερα κατά την σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν την άρνησή του να επιστρέψει στην συμφωνία.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πούτιν δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην συμφωνία όταν η Δύση τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, Αλλά η Μόσχα έχει πει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν είχε υποσχεθεί την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Σε μία ένδειξη της διάστασης απόψεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, από την οποία αποχώρησε το Κρεμλίνο, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη».

Ερντογάν και Πούτιν, επαίρονται τα τελευταία χρόνια για την ικανότητά τους να βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις παρά τις διαφορές, αλλά η Τουρκία μοιάζει να έχει πάρει αποστάσεις από την Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: