Ο πραγματικός λόγος που αγόρασε ο Έλον Μασκ το Twitter

Ο πραγματικός λόγος που αγόρασε ο Έλον Μασκ το Twitter
epa09889607 (FILE) - Tesla and SpaceX CEO Elon Musk gives a statement at the construction site of the Tesla Giga Factory in Gruenheide near Berlin, Germany, 03 September 2020 (reissued 14 April 2022). A statement published by the US Securities and Exchange Commission (SEC) on 14 April 2022 reads that Elon Musk has filed a proposal to acquire all available Twitter shares at a price of 54.20 US dollars per share, an offer that would total in 43.4 billion USD of company value. EPA/ALEXANDER BECHER *** Local Caption *** 56315886 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πάντα μάλλον έχουν σχέση με τις πληρωμές. Κι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

Του Jeff John Roberts

Ο Έλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter την περασμένη εβδομάδα και ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης -που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης- έχει εμμονή με τα κίνητρά του. Μήπως αγόρασε το Twitter για να προωθήσει μια σκληρή δεξιά πολιτική ατζέντα; Γιατί μετέφερε έναν νεροχύτη στα κεντρικά γραφεία του Twitter; Σχεδιάζει την παγκόσμια κυριαρχία; Η απάντηση είναι πιο πεζή – όλα έχουν να κάνουν με τις πληρωμές.

Ο Μασκ, φυσικά, είναι μέλος της … «μαφίας του PayPal», μιας «συμμορίας» της οποίας τα μέλη δημιούργησαν τη γιγαντιαία πλατφόρμα πληρωμών στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στη συνέχεια έγιναν δισεκατομμυριούχοι. Οι πληρωμές είναι στο αίμα του Μασκ. Μια από τις πρώτες του εταιρείες ήταν μια επιχείρηση πληρωμών που ονομαζόταν X – ένα όνομα που αναβίωσε για ένα μυστηριώδες προϊόν του Twitter, το οποίο ισχυρίζεται ότι θα φτάσει τα 104 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το 2028.

Η Caitlin Long, μια σεβαστή πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanley που τώρα διευθύνει μια εταιρεία stablecoin, μου είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Μασκ χρησιμοποιεί το Twitter ως όχημα για να προωθήσει τη μακρόχρονη επιθυμία του να αναδιαμορφώσει τον κλάδο των πληρωμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε όλη του την καριέρα προσπαθεί να βγάλει από τη μέση το ACH», είπε, αναφερόμενη στο δίκτυο μεταφοράς χρημάτων που διαχειρίζονται οι τράπεζες. Η Long θεωρεί το παιχνίδι του Μασκ στο Twitter ως τη μετενσάρκωση της Libra, η οποία προσπαθούσε να παρέχει πορτοφόλια crypto στους περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες του Facebook. Το σχέδιο ναυάγησε κάτω από τον εξοντωτικό έλεγχο του Κογκρέσου, αλλά η Long λέει ότι το Twitter μπορεί να πετύχει εκεί που απέτυχε το Facebook, επειδή η ραχοκοκαλιά των πληρωμών του είναι το δίκτυο Bitcoin Lightning, μια ως επί το πλείστον αποκεντρωμένη δομή που δεν έχει το ίδιο πολιτικό φορτίο με ένα έργο υπό την ηγεσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Αν θέλετε περισσότερες αποδείξεις ότι η αγορά του Twitter από τον Μασκ είναι ένα παιχνίδι πληρωμών, κοιτάξτε μερικούς από τους ανθρώπους που έφερε για να τον βοηθήσουν: Ο ιδρυτής της Binance Changpeng Zhao, ο David Sacks, ένα άλλο μέλος της PayPal Mafia που ασχολείται έντονα με τα κρυπτονομίσματα, καθώς και ο Sriram Krishnan, ο οποίος επενδύει στον κόσμο των crypto και έχει μια διεύθυνση Ethereum στο Twitter handle του. Άραγε όλα αυτά ακούγονται σαν τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής και μιντιακής επιχείρησης, ή μιας επιχείρησης πληρωμών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ακόμη καλός λόγος για να πιστεύουμε ότι ο Μασκ θα αντιμετωπίσει τη νέα του αγορά ως όχημα πληρωμών είναι επειδή το έχει πει ο ίδιος. Σύμφωνα με έγγραφο επενδυτή που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, ο Μασκ έχει προβλέψει ότι το Twitter θα αποφέρει έσοδα από πληρωμές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2028, γεγονός που θα επιτύχει επίσης τον δηλωμένο στόχο του να καταστήσει την πλατφόρμα λιγότερο εξαρτημένη από τους διαφημιστές.

Όταν ο Μασκ διηύθυνε την PayPal το 1999, η εταιρεία ήταν σε θέση να διαταράξει τον κλάδο των πληρωμών λόγω μιας νέας τεχνολογίας -του διαδικτύου- και της απρόβλεπτης στάσης της εκτελεστικής της ομάδας. Δείτε τώρα την εξαγορά του Twitter∙ είναι σαφές ότι θέλει να κάνει το ίδιο πράγμα από την αρχή.

Πηγή: Fortune.com