Ο πρωθυπουργός της Ινδίας εμβολιάστηκε δημόσια κατά του κορωνοϊού με το εγχώριο μη εγκεκριμένο εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας εμβολιάστηκε δημόσια κατά του κορωνοϊού με το εγχώριο μη εγκεκριμένο εμβόλιο
NEW DELHI, INDIA - MARCH 01: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "INDIAN PRIME MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Indian Prime Minister Narendra Modi receives his first dose of a COVID-19 vaccine as the country kicked off the second phase of a vaccination drive, at AIIMS, in New Delhi, India on March 01, 2021. Indian Prime Ministry/Handout / Anadolu Agency (Photo by Indian Prime Ministry/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

του Grady McGregor

Τη Δευτέρα το πρωί, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi έκανε την πρώτη δόση του Covaxin, ενός εμβολίου κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκε από την ινδική εταιρεία Bharat Biotech. Η λήψη του εμβολίου είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 που οι επιστήμονες έχουν επικρίνει ευρέως ως μη εγκεκριμένο.

Μετά τη λήψη του εμβολίου, ο Modi προέτρεψε δημοσίως «όλους εκείνους που είναι επιλέξιμοι» να εγγραφούν για εμβολιασμό, ο οποίος από τη Δευτέρα περιλαμβάνει Ινδούς άνω των 60 ετών και εκείνους άνω των 45 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Μετά την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο πριν από έξι εβδομάδες για εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και στην πρώτη γραμμή, η Ινδία έχει χορηγήσει τα περισσότερα εμβόλια από όλες τις άλλες χώρες πλην τεσσάρων, αλλά παραμένει πολύ πίσω από τον στόχο της να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια Ινδούς πολίτες έως τον Αύγουστο.

Οι δυσλειτουργίες στην χορήγηση των εμβολίων στην Ινδία, καθώς και η απροθυμία των κατοίκων να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Bharat Biotech, έχουν επιβραδύνει την πρόοδο.

Όπως τα εμβόλια από τους Κινέζους παρασκευαστές Sinovac και Sinopharm, το Covaxin χρησιμοποιεί μια αδρανοποιημένη, ή σκοτωμένη, μορφή του COVID-19 για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Η Bharat Biotech ξεκίνησε τις δοκιμές Φάσης Ι και ΙΙ για το Covaxin τον Ιούνιο, ακολουθούμενες από μια δοκιμή Φάσης III τον Νοέμβριο με περίπου 26.000 εθελοντές.

Πριν όμως ολοκληρωθούν οι δοκιμές αποτελεσματικότητας της Φάσης III, οι ινδικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν στις 3 Ιανουαρίου την αίτηση της Bharat Biotech για διανομή του εμβολίου σε έκτακτη βάση στην Ινδία.

Εκείνη την περίοδο, οι επιστήμονες έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι ινδικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στο εμβόλιο το πράσινο φως, καθώς η Bharat Biotech σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές Φάσης III και δεν είχε αποκαλύψει πόσο αποτελεσματικό ήταν το εμβόλιό της έναντι του COVID-19.

Ενώ άλλοι κατασκευαστές εμβολίων όπως η Pfizer και η Moderna έχουν δημοσιεύσει δεδομένα για την αποτελεσματικότητα – μεταξύ 95% και 94%, αντίστοιχα – στην πρόληψη μολύνσεων από τον COVID-19, δεν υπάρχουν ακόμη τέτοια στοιχεία για το εμβόλιο της Bharat Biotech.

Η Bharat Biotech δεσμεύτηκε να κυκλοφορήσει σύντομα τα δεδομένα του Covaxin.

Πηγή: fortune.com