Ο ρατσισμός του «Fast Track» κι ο Άγιος Βασίλης

Ο ρατσισμός του «Fast Track» κι ο Άγιος Βασίλης

Γιατί έχουμε fast track μόνο για μεγάλες επενδύσεις; «Χορτάσαμε» από μικρές;

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κι ακούμε για ταξίδια του πρωθυπουργού, υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων στο εξωτερικό για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Αυτή η ιστορία μοιάζει λίγο με το γράμμα που γράφαμε μικροί στον Άγιο Βασίλη και ζητούσαμε ποδήλατο, μπάλα, αεροπλανάκι και να πάρει η ΑΕΚ το Champions League, αλλά τελικά το δώρο ήταν μόνο η μπάλα άντε κι ένας κουραμπιές.

Τα δώρα, δηλαδή τις επενδύσεις δε τις φέρνει ο «καλός πρωθυπουργός» ως Άγιος Βασίλης. Οι επενδύσεις έρχονται όταν μπορείς να πεις (ειλικρινά) ότι ιδρύω εταιρεία σε 2-3 μέρες, ότι έχουμε ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές, μα πάνω από όλα πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Διαβάστε ακόμη: «Ξεπαγώνουν» οι fast track ενεργειακές επενδύσεις

Παράλληλα, ενώ έρχονται κάποιες επενδύσεις (πχ. COSCO), οι οποίες είναι πάντα καλοδεχούμενες, φεύγουν οι Ελληνικές (πχ ΦΑΓΕ). Μη μου πείτε ότι αλλάζει μόνο «τυπικά» η έδρα για χρηματοδοτικούς λόγους διότι εκεί θα φορολογηθούν τα κέρδη τους κι όχι εδώ. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ενώ εμπνεόμαστε fast track για τους ξένους (επαναλαμβάνω καλοδεχούμενοι) επενδυτές, τους ιθαγενείς τους φτιάχνουμε fast track για τις φυλακές. Αυτό δεν το καταλαβαίνω.

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουμε fast track μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις. Μήπως χορτάσαμε από τις μικρές; Γιατί δεν απλοποιούμε τις διαδικασίες για όλες τις επενδύσεις για όλους τους επενδυτές; Αν η απάντηση είναι «δεν γίνεται», τότε δεν γίνεται για κανέναν. Αν η απάντηση είναι δε ξέρω/δε μπορώ, ας αφήσουν σε κάποιους που ξέρουν να το κάνουν…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Πάνου Μιχαλόπουλου εδώ

(Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συν-ιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και Ειδικός Συνεργάτης του FORTUNE)