O Ρούπερτ Μέρντοχ μισεί τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε «συχνά εύχεται τον θάνατό του»

O Ρούπερτ Μέρντοχ μισεί τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε «συχνά εύχεται τον θάνατό του»
US President Donald Trump (L) is embraced by Rupert Murdoch, Executive Chairman of News Corp, during a dinner to commemorate the 75th anniversary of the Battle of the Coral Sea during WWII onboard the Intrepid Sea, Air and Space Museum May 4, 2017 in New York, New York. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Photo: AFP
Αποκαλυπτικό για τις σχέσεις των δύο ανδρών, το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ.

Ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ απεχθάνεται τόσο πολύ τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε δεν τον απορρίπτει μόνο ως υποψήφιο πρόεδρο, αλλά συχνά εύχεται τον θάνατό του, τονίζεται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ «The Fall: The End of Fox News and the Murdoch Dynasty», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Γουλφ, ο 92χρονος έχει γίνει «λυσσαλέος» εχθρός του 77χρονου πρώην προέδρου και μάλιστα, δε διστάζει να διατυπώνει ανοιχτά σκέψεις όπως ότι «όλα θα λύνονταν αν…» και «πώς μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός».

Ο Γουλφ έχει γράψει τρία βιβλία για τον Τραμπ (Fire and Fury, Siege και Landslide), ενώ το The Fall είναι το δεύτερο πόνημά του για τον Μέρντοχ (μετά το The Man Who Owns the News).

Στο «The Fall» αντλεί υλικό από «συζητήσεις ειδικά για αυτό το βιβλίο και άλλες συνομιλίες που έχουν λάβει χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Σκηνικά και γεγονότα που έχω παρακολουθήσει προσωπικά ή που έχω αναπαραγάγει με τη βοήθεια συμμετεχόντων σε αυτά».

Αφού ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στην κούρσα για την προεδρία το 2015, κερδίζοντας τον επόμενο χρόνο, μαζί με το εξαιρετικά ακραίο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το Fox News καθώς και άλλα δεξιά Μέσα της μιντιακής αυτοκρατορίας Μέρντοχ, ανέπτυξαν μια συμβιωτική σχέση, προωθώντας την ακραία ρητορική και ατζέντα του πρώην προέδρου.

Ωστόσο, η απέχθεια του Μέρντοχ προς τον Τραμπ φαίνεται πως… κρατούσε από παλιά. Τη νύχτα των εκλογών του 2020 φέρεται να έδωσε το πράσινο φως στο Fox News να ανακοινώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα με την εντολή «γαμ@@@ τον», απόφαση που σηματοδότησε την ήττα Τραμπ και την εν συνεχεία εκστρατεία του περί νόθευσης και εκλογικής απάτης – που κορυφώθηκε με τα φονικά έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από όλους τους μεγάλους εχθρούς του Τραμπ, ο Μέρντοχ έγινε ο πιο λυσσαλέος. Η σχετικά ήπια στάση του στην προεδρία του, όπου απλά με έναν αναστεναγμό τον χαρακτήριζε “ηλίθιο”, έχει μετατραπεί σε έναν συνδυασμό οργής και μνησικακίας», λέει ο Γουλφ.

«Ο θάνατος του Τραμπ έχει γίνει το θέμα του Μέρντοχ: “Θα ήμασταν όλοι καλύτερα…”, “όλα θα λύνονταν αν…”, “Πώς μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός, πώς μπορεί;”, “Τον έχετε δει; Τον έχετε δει πώς είναι, τι τρώει;”».

Ο Τραμπ συχνά ισχυρίζεται ότι η κατάσταση της υγείας του, δεδομένης της ηλικίας, είναι εξαιρετική, υποστηρίζοντας πως είναι και πνευματικά καταλληλότερος για τον Λευκό Οίκο απ′ ό,τι ο 80χρονος διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν.

Μετά την αποχώρηση του Τραμπ από το οβάλ γραφείο, ο Μέρντοχ «όπως μεγάλο μέρος του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, πείστηκαν πως, επιτέλους, ο Τραμπ ήταν ευάλωτος. Πως η επιρροή του στη βάση του κόμματος και τους Ρεπουμπλικανούς είχε αποδυναμωθεί αρκετά ώστε τώρα ήταν πλέον η ώρα να τον εξολοθρεύσουν, επιτέλους», γράφει ο Γουλφ.

Αλλά τώρα, καθώς πλησιάζει άλλη μια εκλογική χρονιά, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει επανακάμψει πολιτικά και μάλιστα κόντρα στις εκκρεμείς δικαστικές περιπέτειες.

Παρά τις 91 ποινικές κατηγορίες –για υπονόμευση πολιτειακών και ομοσπονδιακών εκλογών, διατήρηση απόρρητων πληροφοριών και εξαγορά σιωπής– και διάφορες αστικές υποθέσεις, ο Τραμπ προηγείται των προκριματικών των Ρεπουμπλικανών με τεράστια διαφορά στις δημοσκοπήσεις, προβάλλοντας ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για νίκη στην κούρσα του χρίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: theguardian.com