Ανακοινώθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ανακοινώθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
A video grab made on September 20, 2023 from footage released by the Nagorno-Karabakh Foreign Ministry shows damaged apartment buildings in Stepanakert, on the first day of Azerbaijan's renewed offensive on the region. Karabakh authorities claimed 25 people, including two civilians, were killed in the fighting, while Azerbaijan warned it would "continue until the end" in the territory. (Photo by Nagorno-Karabakh Foreign Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NAGORNO-KARABAKH FOREIGN MINISTRY " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Οι Αρμένιοι του θύλακα συμφώνησαν με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν να πολεμούν και να αφοπλιστούν.

Οι Αρμένιοι του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα σήμερα στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν και τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδος, κατόπιν ρωσικής μεσολάβησης, την επομένη επίθεσης που εξαπέλυσε το Μπακού στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

“Συμφωνία συνήφθη για να αποσυρθούν εναπομείνασες μονάδες και στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας (…) και για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία των Αρμενίων αυτονομιστών.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι πρώτες συνομιλίες που αφορούν “την επανένταξη” του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τους αυτονομιστές και το Μπακού, η συμφωνία αυτή επετεύχθη κατόπιν μεσολάβησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από τα τέλη του 2020 και τον τερματισμό πολέμου έξι εβδομάδων, τον οποίο κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε, μετά τους αυτονομιστές, ότι οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αφοπλιστούν και ότι εκεχειρία θα ετίθετο σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδας, λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν για να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του τον θύλακα.

“Οι στρατιωτικές μονάδες της Αρμενίας στην περιοχή του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και οι αρμενικές παράνομες ένοπλες ομάδες καταθέτουν τα όπλα, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και τα φυλάκιά τους και αφοπλίζονται πλήρως”, σημειώνει το υπουργείο, επικαλούμενο τους όρους της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ίδιο, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι δυνάμεις των αυτονομιστών “διαλύονται”, ενώ “όλα τα όπλα και ο βαρύς εξοπλισμός” θα παραδοθούν.

Η αζέρικη προεδρία επιβεβαίωσε από την πλευρά της την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων την Παρασκευή στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Το Γερεβάν δεν συμμετείχε στην σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας, δήλωσε ο Πασινιάν

Η Αρμενία “δεν συμμετείχε” στην σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας που μόλις ανακοινώθηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

“Έχουμε λάβει γνώση της απόφασης των αρχών του Καραμπάχ να παύσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα”, δήλωσε σε διάγγελμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του διαφιλονικούμενου θύλακα.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Αρμενία δεν έχει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2021.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές και αναμένει την επίτευξη ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, η Ρωσία αναμένει να επιτευχθεί μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους.

Περίπου 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Νωρίτερα, πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, «μεγάλο πόλεμο» που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή αυτή.

«Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο – το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση», δήλωσε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής, στο Reuters από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν θα σταματήσει εάν οι Αρμένιοι αυτονομιστές «καταθέσουν τα όπλα», είχε δηλώσει ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο αρχηγός του κράτους (του Αζερμπαϊτζάν) δήλωσε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα σταματήσουν αν (οι Αρμένιοι αυτονομιστές) καταθέσουν τα όπλα και αφοπλιστούν», αναφέρει η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία του Αζέρου προέδρου με τον Μπλίνκεν έγινε την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: