Ο Σαμαράς «στρώνει το χαλί» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ο Σαμαράς «στρώνει το χαλί» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με εταιρείες – κολοσσούς που διαχειρίζονται δισ. δολάρια.

Συνεχίζεται το μπαράζ των επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ με εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων και η προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, με τον πρωθυπουργό να προσδοκά ότι αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Στις επαφές του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των εταιρειών κυριάρχησε η συζήτηση για το γενικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς θεωρείται ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο εξόδου από τη ευρωζώνη και έχει σταθεροποιηθεί. Οι υπεύθυνοι πάντως ήταν ενημερωμένοι για τα ελληνικά πράγματα και έκαναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και για το πώς πηγαίνει η συγκυβέρνηση με τον έναν μόνο πια κυβερνητικό εταίρο. Έδειξαν ενδιαφέρον για τον αν θα συνεχιστεί η ίδια πορεία της χώρας, αν θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, αν στην Ευρώπη δεν προκύψουν άλλα προβλήματα που να έχουν επιπτώσεις στη χώρα αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Ήταν δε ενημερωμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση των spreads, για την προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου. Μάλιστα έδειχναν να μην δίνουν μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αφού έχουν τις δικές τους αναλύσεις.

Σαμαράς: «Αποφασισμένη η κυβέρνηση να ξεριζώσει τη Χρυσή Αυγή»

Συνέχεια επαφών στην Ουάσινγτον
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγτον και θα έχει στις 3 το μεσημέρι συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς θα ακούσει τις αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βέβαια θα κάνει ενημέρωση από τη δική του πλευρά. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μη θέλει να πάρει θέση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μη βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στις 17:30 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσεν -ίσως το Ινστιτούτο που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους στρατηγικούς και πολιτικούς διαμορφωτές.

Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της γερουσίας. Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει στην Ουάσινγτον σε μία δύσκολη συγκυρία καθώς το αμερικανικό κράτος υπολειτουργεί, λόγω της διαφωνίας που υπάρχει για το χρέος μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών -κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: «Παράδεισο» για τις startups θέλει να κάνει την Ελλάδα ο Σαμαράς

Σημειώνεται ότι κατά τις χθεσινές του επαφές ο πρωθυπουργός είχε αρχικά στρογγυλό τραπέζι το οποίο προλόγισε ο κ. Τζέιμι Ντάιμον,της JP Morgan και στο οποίο συμμετείχαν οι CEO 15 μεγάλων των εταιρειών:

-Από την JP Morgan, Mrs Joyce Chang επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης της εταιρείας. H JP Morgan έχει δημιουργήσει και τον δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές

-Από την Blue Crest Capital, Nick Raley

-Eagle Vale Capital, Mark Vezinsky

-Emso partners εταιρεία fixed income της Sitigroup, Ignor Ragosky

-Fidelity, Hohn Carlson

-King Street Capital, Bryan Higgins

-Lazzard, Mrs Denis Simon

-Norgress Bank Investment (εταιρεία που διαχειρίζεται τα κρατικά κεφάλαια της Νορβηγίας), Knut Langholm

-NWI Management (που διαχειρίζεται περί τα 3,9 δις δολλάρια), Hary Harant

-Openhaimer funds, Sara Zervos

-OFR capital, Zozeh Daza

-Wellington Managment, James Vallone (η εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 870 δις δολλάρια σε 50 χώρες).

-BTG Punctual, David Martin

Πάντα στο ίδιο πλαίσιο, είχε γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο του Manhatan σε πριβέ αίθουσα στο οποίο συμμετείχαν:

-Goldman Cachs, Loyd Blackfein

-Canyon, Joshua Freedman

-Center Bridge, Mark Galogly

-Bic, Bruno Bic

-Black Rock, ο πρόεδρος Lary Fink (η εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 3,72 τρισ. δολλάρια)

-Ο γνωστός John Polson o οποίος πέρα από τα 18 δισ. που διαχειρίζεται διαθέτει το 5% της Alpha Bank και το 5% της Τράπεζας Πειραιώς

-Thomson Reuters, James Smith

-Highbridge,Scot Capnic ( διαχειρίζεται περί τα 19 δισ.).

Το επενδυτικό σαφάρι του κ. Σαμαρά θα συνεχιστεί την Πέμπτη μετά τη διήμερη μετάβασή του στην Ουάσινκτον. Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τους CEO των εταιρειών: Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, MAstercard, MacGrow Hill.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα είναι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορζ Στεφανόπουλος.