Ο Σάντσεθ απειλεί με ακύρωση της Συνόδου Κορυφής για το Brexit

Ο Σάντσεθ απειλεί με ακύρωση της Συνόδου Κορυφής για το Brexit

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προφανές ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή για να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit, είναι πιθανόν να ακυρωθεί αν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία για το Γιβραλτάρ.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προφανές ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολύ πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Ισπανία ζητεί τη «γραπτή» δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Λουίς Μάρκο Αγκιριάνο.

Η Ισπανία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία του Brexit εάν το δικαίωμά της για άσκηση βέτο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του βρετανικού θύλακα δεν αναγνωριστεί γραπτώς.

«Έχουμε ζητήσει το κείμενο αυτό να δοθεί στη δημοσιότητα από τους Βρετανούς πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κυριακής», πρόσθεσε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα είναι παρών την Κυριακή για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, ο Ισπανός αξιωματούχος απάντησε: «Θα αποφασίσει όταν θα δει τη βρετανική δήλωση γραπτώς».

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ διατήρησε την Πέμπτη, την προειδοποίησή του να μπλοκάρει τη συμφωνία για το Brexit, αν δεν λάβει το δικαίωμα άσκησης βέτο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις που αφορούν τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, που η Μαδρίτη διεκδικεί, μετά μια συζήτηση που είχε με την ομόλογό του της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Μετά τη συνομιλία μου με την Τερέζα Μέι, οι θέσεις μας παραμένουν απομακρυσμένες», έγραψε στο Twitter την ώρα που το αεροσκάφος του προσγειωνόταν στην Αβάνα, όπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μετέβη για επίσημη επίσκεψη. «Η κυβέρνησή μου θα προασπίζει πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξει αλλαγή, θα ασκήσουμε βέτο στο Brexit».

«Δεν έχουμε πρόθεση να ανοίξουμε εκ νέου τη συμφωνία της αποχώρησης από την ΕΕ αλλά θα συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις του Γιβραλτάρ και της Μαδρίτης όσον αφορά τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι στο Λονδίνο.