Ο Σάτια Ναντέλα θα είναι ο νέος CEO της Microsoft

Ο Σάτια Ναντέλα θα είναι ο νέος CEO της Microsoft

Νέος ρόλος και για τον Μπιλ Γκέιτς που αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και θα συνεχίσει ως τεχνικός σύμβουλος.

Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα πως βρήκε τον αντικαταστάτη του Στιβ Μπάλμερ στη θέση του νέου CEO της εταιρείας στο πρόσωπο του Σάτια Ναντέλα.

Ο Ναντέλα, που είναι επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών Cloud και Επιχειρήσεων, το οποίο κατασκευάζει και «τρέχει» τις υπολογιστικές πλατφόρμες και τα εργαλεία των developers, αναμένεται να αναλάβει σύντομα τα νέα του καθήκοντα, καθώς ήδη από τον Αύγουστο ο Μπάλμερ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί εντός 12 μηνών.

Μαζί με τον Μπάλμερ θα αφήσει τη Microsoft και ο «φυσικός ηγέτης»της, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της εταιρείας, αλλά θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

«Δεν θα μπορούσε να μου γίνει μεγαλύτερη τιμή από το να επιλεγώ για να διευθύνω την εταιρεία. Η Microsoft αποτελεί μια από αυτές τις σπάνιες εταιρείες που πραγματικά μεταμόρφωσαν τον κόσμο μέσα από την τεχνολογία. Η προοπτική για τη Microsoft είναι τεράστια, αλλά για να την φτάσουμε θα πρέπει να εστιάσουμε ξεκάθαρα, να κινηθούμε γρηγορότερα και να συνεχίσουμε να μεταμορφωνόμαστε», δήλωσε ο Ναντέλα μετά την ανακοίνωση της Microsoft.

«Δεν υπάρχει καλύτερος για να ηγηθεί της Microsoft σε αυτήν την περίοδο μεταμόρφωσης», δήλωσε για τον δεύτερο διάδοχό του ο Μπιλ Γκέιτς. «Ο Σάτια έχει αποδείξει πως είναι ηγέτης με τρομερές υπολογιστικές ικανότητες, επιχειρηματικό όραμα και την ικανότητα να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Το όραμά του για το πως θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία στον κόσμο μελλοντικά είναι ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη η Microsoft καθώς περνά στο επόμενο στάδιο της μαζικής παραγωγικής καινοτομίας και ανάπτυξης».

Τη θέση του Μπιλ Γκέιτς θα πάρει ο ανεξάρτηρος τεχνικός διευθυντής Τζον Τόμσον, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρικής επιτροπής που ανέλαβε να επιλέξει τον νέο CEO για την εταιρεία μέσα από περισσότερους από 100 πιθανούς υποψήφιους.

Διαβάστε ακόμη: Σε ινδικά χέρια η Microsoft;

Ποιος είναι ο Σάτια Ναντέλα;
Στα 44 του ο Ναντέλα είναι ο τρίτος CEO της εταιρείας. Ο Ινδός επικεφαλής του τμήματος δικτύων cloud και εταιρικού εισοδήματος είναι επίσης υπεύθυνος για αρκετά προϊόντα cloud, μεταξύ των οποίων το Office 365, τη μηχανή αναζήτησης Bing, το Xbox Live και το Skype.

Από πολλές απόψεις ο Ναντέλα είναι μια αυτονόητη επιλογή για τη θέση. Είναι επικοινωνιακός και δεν τρομάζει τους συνομιλητές του όπως ο νυν διευθύνων σύμβουλος Στιβ Μπάλμερ και ο πρώην, Μπιλ Γκέιτς.

Ο Ναντέλα επίσης επιβλέπει ένα τμήμα της εταιρείας που θα αποτελέσει την ναυαρχίδα των εσόδων του ομίλου για τα επόμενα χρόνια.

Όμως ο Ναντέλα μπορεί να μην καταφέρει να ταρακουνήσει αρκετά την εταιρεία. Οι κριτικοί του λένε πως δεν είναι αρκετά οραματιστής και δεν φέρνει νέο αέρα ή κάποια εξωτερική επιρροή. Είναι ένας βετεράνος που δουλεύει 22 χρόνια στην εταιρεία, από το 1992. Πριν αναλάβει τα σημερινά του καθήκοντα είχε υπάρξει επικεφαλής του τμήματος διακομιστών και εργαλείων της εταιρείας. Πριν εργαστεί στη Microsoft εργαζόταν στη Sun Microsystems, η οποία πλέον έχει εξαγοραστεί από την Oracle.

Διαβάστε ακόμη: Η Microsoft ντύθηκε… ντετέκτιβ

H μεγαλύτερη αδυναμία της Microsoft είναι ο λιανικός κλάδος. Τα Windows 8 είχαν πολύ λίγες πωλήσεις εξαιτίας του ριζικού επανασχεδιασμού τους. Ήταν απαραίτητη κίνηση όμως η εταιρεία δεν καθοδήγησε τους πελάτες της όπως θα έπρεπε. Εν τω μεταξύ η εταιρεία βλέπει ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google να σαρώνουν στην αγορά στον χώρο των κινητών.

Η Microsoft ποντάρει πολύ στην κατασκευή του δικού της ηλεκτρονικού εξοπλισμού με την επερχόμενη εξαγορά του κλάδου κινητών τηλεφώνων από την Nokia.

Με δεδομένο το παρελθόν του Ναντέλα, δε μοιάζει πιθανό να αλλάξει ριζικά την στρατηγική της εταιρείας απέναντι στους καταναλωτές. Και αν η εταιρεία δε καταφέρει να κερδίσει έδαφος απέναντι στην Apple και τη Google, σύντομα οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της στο χώρο των cloud θα είναι η Amazon και η Oracle.

Στην περίπτωση αυτή ο Ναντέλα μπορεί να είναι ο καταλληλότερος για τη θέση.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε το λάθος του «Ctrl-Alt-Del»