O short seller που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Wirecard κατά της Tesla: «Είναι φούσκα»

O short seller που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Wirecard κατά της Tesla: «Είναι φούσκα»
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Φούσκα» χαρακτηρίζει την αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ, Tesla, o παγκοσμίως γνωστός short seller που αποκάλυψε το σκάνδαλο της γερμανικής fintech Wirecard, ξεσκεπάζοντας τους εμπλεκόμενους.

Ο λόγος για τον Φρέιζερ Πέρινγκ που πλέον στοιχηματίζει ότι κάποια στιγμή η τιμή της μετοχής της Tesla «θα επανέλθει στη Γη από τη Στρατόσφαιρα στην οποία βρίσκεται».

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγραψε στο Twitter την Τετάρτη, υπάρχει «τραγική απόκλιση τιμών» μεταξύ των μετοχών της Tesla και των κατεστημένων αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota Motor Corp. και Volkswagen AG.

Οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο πούλησαν ο καθένας περίπου 10 ή 11 οχήματα για καθένα που παρέδιδε η Tesla πέρυσι, ωστόσο η εταιρεία με επικεφαλής τον Elon Musk έχει κεφαλαιοποίηση 1,15 τρισεκ. δολαρίων, υπερδιπλάσια από τις συνδυασμένες αποτιμήσεις της Toyota και της VW.

«Ποτέ δεν σορτάρω υπεραγορασμένες μετοχές, παρά μόνο αν διαπιστώνονται παράλογες αποτιμήσεις που εδράζονται στην απόλυτη ανθρώπινη βλακεία» είπε ο Πέρινγκ.

«Mε μια συντηρητική εκτίμηση, αυτή η εταιρεία είναι υπερτιμημένη, νομίζω, τουλάχιστον κατά 10x» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Perring ήταν μέλος μιας ομάδας πίσω από μια έκθεση του 2016 που κατηγορούσε τη διοίκηση και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Wirecard για ξέπλυμα χρήματος και διευκόλυνση της αποφυγής περιορισμών για όσους τζογάρουν στο Διαδίκτυο.

Η εταιρεία κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2020, αφού αποκάλυψε ότι 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακών στοιχείων που ήταν εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της πιθανότατα δεν υπήρχαν ποτέ.

Ενώ όμως το Viceroy έχει μεγάλο ιστορικό επιθέσεων σε εταιρείες που επιδίδονται σε παρανομίες, ο Musk μπορεί να μην είναι ο επόμενος στόχος του. 

Αυτό αποδεικνύεται από το short «στοίχημά» του στην αυτοκινητοβιομηχανία, που δεν ξεπερνά το 5% του χαρτοφυλακίου του. Από την άλλη, ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει τους «σορτάκηδες» «καταστροφείς αξίας», ωστόσο η Τesla είναι από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα short στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο έχει κοστίσει δισεκατομμύρια καθώς η μετοχή έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια.