Ο σύγχρονος «Μίδας»

Ο σύγχρονος «Μίδας»

Ο Eλληνοαμερικάνος επενδυτής Ντην Μητρόπουλος αναλαμβάνει χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και τις μεταμορφώνει σε «χρυσωρυχεία».

Κάθε χώρα έχει προϊόντα-θρύλους που σβήνουν δύσκολα από τη μνήμη των καταναλωτών, όσα χρόνια και αν απουσιάσουν. Για να μην πάμε μακριά, πάρτε για παράδειγμα ένα ελληνικό σήμα, την μπύρα ΦΙΞ. Απουσίασε για μια ολόκληρη γενιά καθώς εξαφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όμως από την πρώτη ημέρα της επιστροφής της κατάφερε να κερδίσει αξιόλογο μερίδιο στην αγορά, το οποίο διευρύνει συνεχώς «πουλώντας» μεταξύ των άλλων και νοσταλγία.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή η νεκρανάσταση αγαπημένων σημάτων του παρελθόντος έχει τον δικό της πατέρα στην Αμερική και δεν είναι άλλος από τον Dean Metropoulos. Έναν Έλληνα που μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 10 χρονών και με αργά και σταθερά βήματα έχτισε το δικό του αμερικανικό όνειρο, καθώς σήμερα η περιουσία του, από τη συγκεκριμένη δραστηρίοτητα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματίας χαμηλών τόνων -η εταιρεία του, η Metropoulos & Co., δεν διαθέτει εταιρική σελίδα στο internet- ακολουθεί μία πολύ συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική. Αγοράζει χρεοκοπημένες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών -κυρίως τρόφιμα- τις «απογειώνει» και στη συνέχεια τις μεταπωλεί, σε πολύ υψηλότερη τιμή, σε άλλες εταιρείες.

Δείτε ακόμη: Οι πιο πετυχημένοι διαφημιστικοί εκπρόσωποι

Ένας τέτοιος κύκλος βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, καθώς τη ζυθοποιία Pabst Brewing Co., την οποία εξαγόρασε το 2011 έναντι 250 εκατ. δολαρίων, φέρεται να την πουλάει τρία χρόνια μετά με τιμή εκκίνησης πάνω από 500 εκατ. δολάρια. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι και η πρώτη την οποία «έτρεξαν» εξ ολοκλήρου οι δύο γιοί του, Daren (30) και Evan (33).

Τι πέτυχαν; Να πάρουν ένα ξεχασμένο σήμα, την μπύρα Pabst Blue Ribbon, η οποία γεννήθηκε το 1844 και από τα 18 εκατομμύρια βαρέλια που πουλούσε το 1977 και έπεσε κάτω από το ένα εκατομμύριο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και να της δώσουν ξανά ζωή. Με το κατάλληλο μάρκετινγκ έγινε η αγαπημένη μπύρα των χίπστερς και έφερε ξανά τους εικοσάρηδες κοντά στην μπύρα. Διαφημίσεις με αγόρια και κορίτσια με τατουάζ και κάμποσα περάσματα από το Breaking Bad ήταν αρκετά ώστε να τη μάθουν και οι τελευταίοι που δεν την ήξεραν.

Η συνέχεια ήρθε από το εξωτερικό, καθώς η είσοδος της στην Κίνα αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη αφού πωλείται ως super premium έναντι 44 δολαρίων μέσα από λίστες ακριβών club και εστιατορίων, ενώ εξαγωγές και συνεργασίες υπάρχουν και για Αυστραλία και Σκανδιναβία.

Δείτε ακόμη: Η μεγάλη επιστροφή του Έλληνα που μεταμόρφωσε τη «Χρυσή» Ακτή

«Αυτό που καταφέραμε ήταν να κάνουμε τα προϊόντα της Pabst, lifestyle προϊόντα, όπως είναι το Monster Energy και το Red Bull», ανέφερε σε μια συνέντευξη του ο Daren, ο οποίος χρησιμοποίησε για την προώθηση δύο άλλων σημάτων που είχε στο χαρτοφυλάκιο της η Pabst τον Snoop Dogg και τον Will Ferrell.

Τελευταία κίνηση της οικογένειας Μητρόπουλου ήταν το περασμένο καλοκαίρι, όταν έναντι 410 εκατ. δολαρίων εξαγοράσαν τμήμα της χρεοκοπημένης εταιρείας Hostess με στόχο να επιστρέψουν τα γεμιστά ατομικά κέικ Twinkies, έπειτα από εννέα μήνες απουσίας. Παράλληλα στο χαρτοφυλάκιο τους βρίσκονται σήματα όπως τα Chef Boyardee, το μαγειρικό σπρέι Pam, ο τόνος Bumble Bee, η σαμπάνια Perrier-Jouët, ενώ πολλά άλλα που έχουν κάνει τον κύκλο τους και πλέον βρίσκονται στα χέρια άλλων ομίλων.

Όσο για τον πατριάρχη της οικογενειακής επιχείρησης, τον 70χρόνο Dean Metropoulos, δεν ξεχνάει τις ελληνικές του ρίζες και παραβρίσκεται σε εκδηλώσεις που αφορούν την πατρίδα. Σε μία πρόσφατη, στο επενδυτικό forum της Capital Link που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μανχάταν, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα: «Κάθε δυσκολία βοηθά να βρούμε τον καινούριο δρόμο. Και πιστεύω πως η Ελλάδα ήδη προχωρεί προς μια νέα κατεύθυνση. Θα τα καταφέρει. Εμείς οι Έλληνες έχουμε υπομονή, θέληση, εξυπνάδα και ένα δυναμικό πνεύμα που δεν μας αφήνει να υποκύψουμε σε αδιέξοδα. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος για την Ελλάδα και βλέπετε και εσείς ότι το κλίμα είναι διαφορετικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης: Η Ελληνίδα επιχειρηματίας που διαπρέπει στην Αυστραλία