Ο συνιδρυτής της Apple προβληματίζεται σχετικά με τα αυτόνομα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αυτόνομα οχήματα που δεν χρειάζονται οδηγό δεν απέχουν πολύ από την… επιστημονική φαντασία.

του Chris Morris

Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, φαίνεται ότι αλλάζει στάση ως προς τα αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό. Κάποτε, ο ίδιος ήταν μεγάλος θαυμαστής των αποκαλούμενων αυτοκινήτων Επιπέδου 5- οχήματα που είναι εντελώς αυτόνομα και δεν χρειάζονται καθόλου κάποια εμπλοκή του οδηγού. Πλέον, όμως, ο Wozniak λέει ότι έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να δει το concept να γίνεται πραγματικότητα σύντομα.

«Έχω βάλει στην άκρη την ιδέα των οχημάτων Επιπέδου 5. Την παράτησα», είπε ο Wozniak στο συνέδριο J.D. Power Auto Revolution στο Λας Βέγκας την περασμένη εβδομάδα. «Δεν ξέρω καν εάν θα γίνει πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής μου».

Τα αυτόνομα οχήματα Επιπέδου 5 δεν απέχουν πολύ από την…επιστημονική φαντασία. Δεν θα έχουν τιμόνι και θα μπορούν να παρατηρούν και να αντιδρούν στις συνθήκες του δρόμου περίπου όπως ένας άνθρωπος. Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο, λέει ο Wozniak, ο οποίος εκφράζει συχνά απόψεις σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι οδηγοί μπορούν να αξιολογούν ταχύτατα αλλαγές, όπως εμπόδια στον δρόμο ή παρακάμψεις ή άλλες απρόσμενες διευθετήσεις. Τα σημερινά αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.

«Αυτό που κάναμε είναι ότι παραπλανήσαμε το κοινό να πιστεύει ότι ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα λειτουργεί σαν ένας ανθρώπινος εγκέφαλος που θα είναι σε θέση να κατανοεί νέα πράγματα και να λέει ‘Να κάτι που δεν έχω ξαναδεί, αλλά ξέρω τι συμβαίνει εδώ και ξέρω επίσης και πώς να το χειριστώ» είπε ο Wozniak. «Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τη δυσπιστία του σχετικά με τα αυτοκίνητα επιπέδου 5, ο Wozniak τόνισε ότι αισθάνεται ασφαλής με το τωρινό επίπεδο των αυτόνομων συστημάτων που έχουν τον άνθρωπο-οδηγό σε εφεδρικό, υποστηρικτικό ρόλο.

Σχετικά άρθρα