Κωνσταντίνος Γεράρδος: Από στρατιώτης, στρατηγός στο Πλαίσιο

Κωνσταντίνος Γεράρδος: Από στρατιώτης, στρατηγός στο Πλαίσιο

Αποκλειστική συνέντευξη του CEO και αντιπροέδρου της "Πλαίσιο Computers" στο FortuneGreece.com. 

Όταν ο Κωνσταντίνος Γεράρδος αναλάμβανε τα ηνία της Πλαίσιο Computers ως διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος το 2012, κανένας δεν ένιωσε ιδιαίτερη έκπληξη. Ήταν το πλήρωμα του χρόνου για τον γιο του ιδρυτή και πρόεδρου της εταιρείας Γιώργου Γεράρδου, ύστερα από μια δεκαετία σκληρής και πετυχημένης εργασίας σε διάφορα πόστα της επιχείρησης. Έτσι «έχτισε» το βιογραφικό του με βάση το δόγμα του πατέρα του, ότι «για να γίνει κάποιος στρατηγός και να πάρει γαλόνια, πρέπει να ξεκινήσει σαν απλός στρατιώτης».

Το FortuneGreece.com συνάντησε τον Κ. Γεράρδο στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μαγούλα, οι οποίες και κόστισαν περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ φιλοξενούν περισσότερα από 25.000 προϊόντα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Εκεί ο CEO της Πλαίσιο Computers  μας μίλησε για τη σχέση και τη συνεργασία με τον πατέρα του, για τις εμπειρίες που σημάδεψαν τη μέχρι τώρα πορεία του στην εταιρεία, για τη φιλοσοφία και τη στρατηγική που διατηρεί το Πλαίσιο ισχυρό στον ανταγωνισμό και για το brand name Turbo X, το οποίο κλείνει φέτος 27 χρόνια πετυχημένης πορείας.

Το «ανορθόδοξο» business plan της εταιρείας
Το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η αγορά της ψηφιακής τεχνολογίας . Το Πλαίσιο ήταν μια από τις λίγες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο (ΧΑ)  εταιρείες,  που κατάφερε να αυξήσει τα προ φόρου κέρδη παρά τη μικρή πτώση των πωλήσεων.

«Είχαμε πτώση πωλήσεων το 2012, αλλά αυξήσαμε τη κερδοφορία. Πρώτος στόχος για εμάς, δεδομένου ότι υπάρχει κρίση, είναι να έχουμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα , δεύτερος είναι η διατήρηση της κερδοφορίας και  τρίτος είναι το μερίδιο αγοράς. Το Πλαίσιο πάει καλά και στα τρία αυτά κομμάτια , δηλαδή αυξάνουμε κάθε χρόνο τα ταμειακά διαθέσιμα, αυξάνουμε το profitability και παρ’ όλου που έχουμε πτώση πωλήσεων αυξάνουμε το μερίδιο αγοράς.  Το ίδιο ισχύει μέχρι στιγμής και για το 2013. Σε όλες τις κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν και παρακολουθούμε αυξάνουμε το μερίδιο αγοράς».

Διαβάστε σχετικά: «Πλαίσιο»: Αυξημένα κατά 65,9% τα καθαρά κέρδη το Α΄ εξάμηνο του 2013

Ποια είναι όμως η στρατηγική της εταιρείας για την επίτευξη αυτών των στόχων;
«Είμαστε στημένοι τελείως ανορθόδοξα σε σχέση με τις υπόλοιπους ανταγωνιστές μας  και κάθε τρίμηνο μας απασχολεί το πώς μπορούμε να αλλάξουμε το site, το κατάστημα, τον κατάλογο των προϊόντων μας».  Για τον αντιπρόεδρο της Πλαίσιο Computers , λέξεις κλειδιά είναι η ευελιξία και η εγρήγορση και όχι τα μακροπρόθεσμα business plan. Ακόμα ξεχωρίζει την ουσιαστική επένδυση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), στρατηγική που «αυγατίζει» όπως επισημαίνει από το 1986 και τη πολύ αυστηρή διαχείριση του stock της εταιρείας και των λειτουργικών εξόδων.

«Επενδύουμε στην εταιρεία μας γιατί πιστεύουμε σε αυτή»
Σε αυτό το πλαίσιο, πατέρα και υιός Γεράρδος κατέχουν ποσοστό άνω του 80% της εταιρείας , προχωρώντας σε αγορές επιπλέον μετοχών και το 2013. Είναι στα σχέδια τους η διάθεση μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές; «Ανέκαθεν απλά, το κάνουμε στη σωστή τιμή. Δηλαδή πάντα είμαστε ανοιχτοί στο να αγοράσει κάποιος ένα ποσοστό της εταιρείας, αλλά στη σωστή τιμή και αυτή τη στιγμή η τιμή δεν είναι σωστή» τονίζει και συμπληρώνει: «Η ελεύθερη διασπορά της μετοχής (free float)  είναι πάρα πολύ μικρή. Εγώ ξέρω από ανθρώπους του ΧΑ, ότι το να ανοίξεις το free float , δεν συνεπάγεται και αύξηση της εμπορευσιμότητας . Πρέπει να βρεις το σημείο εκείνο που αρχίζει να ανεβαίνει η αγορά , έτσι ώστε το ενδιαφέρον να είναι συστηματικό και τότε να ανοίξεις το free float. (δηλαδή το κομμάτι των μετοχών της εισηγμένης, που βρίσκεται στην κατοχή του ευρύτερου επενδυτικού κοινού , πλην δηλαδή των βασικών μετόχων). Όσο η τιμή είναι χαμηλή, εμείς αγοράζουμε και έτσι επενδύουμε στην εταιρεία μας. Πιστεύουμε στην εταιρεία, αν δε το κάναμε δεν θα υπήρχε λόγος να είμαστε στο χρηματιστήριο».

«Η χώρα δεν είναι στον αέρα πλέον, αλλά έχει δρόμο ακόμα»
Οι απόψεις διίστανται για το αν η σημερινή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας ευνοεί πιο τολμηρά επενδυτικά βήματα.  Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος επισημαίνει πως η κατάσταση στην χώρα έχει σταθεροποιηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά η Ελλάδα δεν πατάει πλήρως στα πόδια της : «Θεωρώ ότι έχουν φύγει οι καταστάσεις πλήρους αστάθειας, όταν η χώρα ήταν στον “αέρα”. Αλλά ακόμα δεν μπορείς να πεις ότι η Ελλάδα πατάει πλήρως στα πόδια της. Δηλαδή όσο η αγορά παραμένει ασταθής, δεν σκεφτόμαστε  ακόμα το εξωτερικό, όταν η εδώ μας βάση απειλείται ακόμα. Αυτό θα ήταν στρατηγικό λάθος» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση μας για το αν ακόμα πιστεύει ότι δεν έχει εξαλειφτεί εντελώς ο κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή, όπως είχε δηλώσει  τον Μάρτιο του 2013, σε παρουσίαση της εταιρείας του, μας απαντά σχετικά: « Για μας πάντα είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο όμως σιγά σιγά μικραίνει , αλλά από τη στιγμή που κάποιος δεν πάει με τα νερά της τρόικα υπάρχει ακόμα αυτός ο κίνδυνος».

Τα Turbo X και το επιτυχές άνοιγμα σε smartphones και tablets
Εδώ και δύο χρόνια η εταιρεία επεκτείνει  τη τεράστια γκάμα συσκευών με την επωνυμία Turbo-X, θέτοντας σε κυκλοφορία συσκευές όπως tablets και smartphones, ακολουθώντας τις εξελίξεις που αφορούν τη ψηφιακή τεχνολογία. «Αυτό που εμείς κάνουμε καλά είναι ότι μπορούμε να φέρουμε γρήγορα ότι βγάζει μια εταιρεία – αστέρι της Silicon Valley. Και έχουμε την υποδομή έτσι ώστε να βγάλουμε αυτό το προϊόν στην αγορά γρήγορα και σωστά και να το υποστηρίξουμε».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, οι πωλήσεις των Turbo X tablets έχουν περάσει κάθε προσδοκία, ενώ το μερίδιο αγοράς είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στα laptops. «Δεν είμαστε το νούμερο ένα της αγοράς, αλλά είμαστε κοντά» μας αναφέρει και προσθέτει ότι όσον αφορά τα Τurbo X smartphones, οι πωλήσεις πάνε εξίσου καλά σε μια δύσκολη αγορά. «Το Πλαίσιο “παίζει” στη πιο μικρή κατηγορία και πουλάει σε μισή τιμή κάτι που κάποιος αγοράζει στα 600 ευρώ, με τα ίδια χαρακτηριστικά ενός σούπερ κινητού» επισημαίνει.

«Η ομάδα που υπάρχει πίσω από τα Turbo X είναι τεράστια, μια ολόκληρη στρατιά από συναρμολογητές και τεχνικούς. Αυτό είναι το Turbo X».

Το Πλαίσιο είναι η  νούμερο ένα εταιρεία σε πωλήσεις υπολογιστών, tablets και hardware στην Ελλάδα. «Εδώ και χρόνια είμαστε the top of mind choice για τον Έλληνα καταναλωτή στο κομμάτι της τεχνολογίας» καταλήγει ο κ. Γεράρδος.

«Από οχτώ χρονών θυμάμαι τον εαυτό μου στο Πλαίσιο»
Του ζητάμε να μας περιγράψει τη πορεία του μέχρι τώρα στην εταιρεία και τις σημαντικότερες προκλήσεις που τον σημάδεψαν. «Στο Πλαίσιο είμαι από οχτώ χρονών και άρχισα να πουλάω ότι έβρισκα μπροστά μου (εδώ γελάει). Για εμένα δεν μπορεί κάποιος να γίνει επιχειρηματίας αν δεν έχει πουλήσει…… Δηλαδή αν δεν έχεις καταλάβει τον πελάτη, να σε «αδειάσει», να σου πει ότι είσαι ακριβός , να προσπαθήσεις να το πείσεις, καταλαβαίνοντας τις ανάγκες του. Ήμουν ένας από τους υφιστάμενους σε διάφορα τμήματα».

Για την ενήλικη ζωή του στην εταιρεία ξεχωρίζει δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι το “άνοιγμα” στην Βουλγαρία, το οποίο ήταν «ένα μεγάλο σχολείο για εμένα γιατί μαθαίνεις με το πιο σκληρό τρόπο,  πως να στήσεις κάθε κομμάτι μιας επιχείρησης από την αρχή». Στη Βουλγαρία το Πλαίσιο είναι κερδοφόρο αλλά η ζήτηση είναι πάρα πολύ μικρή. «Είναι αγορά – πιλότος , με άλλη γλώσσα, με άλλο ανταγωνισμό, την οποία ανοίξαμε καθώς μπορούμε να τη χειριζόμαστε από την Ελλάδα . Εκεί διαφοροποιούμε πάντως τη στρατηγική μας ανάλογα με τον ανταγωνισμό».

Η δεύτερη περίπτωση είναι ο «άγριος», όπως τον χαρακτηρίζει, ανταγωνισμός την περίοδο 2005 -2009 για το Πλαίσιο, όταν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Dixons και το Metron Group (Media Markt, Saturn)  μπήκαν στην Ελληνική αγορά. «Όλη αυτή η μάχη απέναντι σε τόσο ισχυρούς ανταγωνιστές και όλη η διαδικασία να βρεις τα αδύνατα τους σημεία, ώστε να χτυπήσεις, ήταν επίσης ένα μεγάλο μάθημα για εμένα» εξηγεί ο Κ. Γεράρδος.

Για περισσότερα profiles εδώ

«Εκτιμώ αφάνταστα την εμπειρία του πατέρα μου»
Η σχέση του με τον έτερο διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας, τον πατέρα του Γιώργο Γεράρδο , είναι σχέση συνεργασίας και αλληλοεκτιμήσης.  «Η απόφαση που θα παρθεί είναι μια. Το να λέω άλλο εγώ και άλλο ο πατέρας μου δεν συμβαίνει.  Ότι και να πιστεύει ο καθένας θα συμφωνήσουμε σε κάτι τελικό και αυτό θα υποστηρίξουμε» και συμπληρώνει: «Από εκεί και πέρα όταν θέλουμε να κάνουμε  κάτι,  το συζητάμε και αποφασίζουμε. Δεν έχουμε κόντρα. Εκτιμώ αφάνταστα την εμπειρία που έχει αποκτήσει».

Οι αρμοδιότητες του καθενός είναι συγκεκριμένες. Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος έχει αναλάβει το «μπροστά» κομμάτι της επιχείρησης, δηλαδή ότι έχει να κάνει με μάρκετινγκ (σε καταστήματα και διαδίκτυο) και εξυπηρέτηση πελατών, ενώ ο πατέρας του Γιώργος βρίσκεται κυρίως στο «πίσω» κομμάτι της εταιρείας.

Άλλωστε τα νούμερα “μιλούν” από μόνα τους για την πορεία αυτής της συνεργασίας…

Διαβάστε ακόμη:  Το “Πλαίσιο” με μια ματιά