Ο Τιμ Κουκ τα βρήκε …σκούρα στο δικαστήριο, αλλά όχι από τους δικηγόρους της Epic

Ο Τιμ Κουκ τα βρήκε …σκούρα στο δικαστήριο, αλλά όχι από τους δικηγόρους της Epic
epa08671183 Handout video still image released by Apple showing Apple CEO Tim Cook speaking during an Apple Event at Apple Park in Cupertino, California, USA 15 September 2020. Apple is expected to introduce several new products. EPA/APPLE / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ανέβηκε στο εδώλιο την Παρασκευή για την υπόθεση της Epic Games κατά της Apple.

του Aaron Pressman

Χρειάστηκαν πολλοί ταλαντούχοι δικηγόροι για να επεξεργαστούν τα περίπλοκα επιχειρήματα περί παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που ακούστηκαν σε μια αίθουσα ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Όκλαντ τις τελευταίες εβδομάδες στην υπόθεση Epic Games κατά Apple. Χρειάστηκε όμως μια πραγματικά σπουδαία δικαστής για να μπει κατευθείαν στο …ψητό.

Όπως αναμενόταν, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ανέβηκε στο εδώλιο την Παρασκευή και η κατάθεσή του δεν απογοήτευσε. Αλλά δεν ήταν ο δικηγόρος της Epic αυτός που έκανε τον Κουκ να τα βρει σκούρα. Ήταν η περιφερειακή δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers.

Δεχόμενος ερωτήσεις από τη δική του νομική ομάδα, ο Κουκ ανέπτυξε τα πολλά πλεονεκτήματα του καταστήματος εφαρμογών της Apple αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των πελατών, αναφέροντας ότι το app store παράλληλα προσφέρει στους προγραμματιστές μια μεγάλη ευκαιρία να βγάζουν τα προς το ζην. «Για εμάς, ο πελάτης είναι το παν», δήλωσε ο Κουκ. Σε άλλο σημείο, χαρακτήρισε το κατάστημα εφαρμογών «ένα οικονομικό θαύμα».

Τα πράγματα έγιναν λίγο λιγότερο άνετα για τον Κουκ κατά την αντεξέταση. Μια στιγμή που κλόνισε την αξιοπιστία του ήρθε όταν ο Κουκ ρωτήθηκε πόσα πληρώνει η Google για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iOS, ένα νούμερο που οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν προσδιορίσει σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Κουκ δεν επικαλέστηκε άγνοια. Είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί το ακριβές ποσό! Είναι πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια; «Δεν ξέρω», απάντησε ο Κουκ.

Ο Κουκ προσπάθησε επίσης να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε πόσο κερδοφόρο ήταν το app store για την Apple, παρά τα emails με τον οικονομικό του διευθυντή που συζητούσαν, χμ…., πόσο κερδοφόρο ήταν το app store. Ο Τιμ Κουκ, υπέρμαχος της προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών, επικαλέστηκε επίσης άγνοια σχετικά με το σύστημα εντοπισμού χρηστών της εταιρείας του για διαφημιστικούς σκοπούς. «Ναι, δεν είμαι εξοικειωμένος», απάντησε.

Προς το τέλος της ημέρας, η δικαστής Gonzalez Rogers είχε μερικές ερωτήσεις για τον Κουκ. (Το The Verge δημοσίευσε ολόκληρη τη στιχομυθία). Επικεντρώθηκε πρώτα στον κανόνα της Apple ότι οι προγραμματιστές δεν μπορούν καν να λένε στους χρήστες ότι θα μπορούσαν να πληρώσουν λιγότερο πηγαίνοντας σε έναν ιστότοπο αντί να πληρώσουν μέσω του καταστήματος εφαρμογών.

«Ποιο είναι το πρόβλημα με το να επιτρέπεται στους χρήστες να επιλέγουν – ειδικά σε περιεχόμενο παιχνιδιών – να βρίσκουν, να έχουν φθηνότερες επιλογές;» ρώτησε η δικαστής.

«Νομίζω ότι σήμερα έχουν μια επιλογή», απάντησε ο Κουκ. «Έχουν μια επιλογή μεταξύ πολλών διαφορετικών μοντέλων smartphone με Android ή ενός iPhone».

(Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η απάντηση του Κουκ δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή των πληρωμών εντός του καταστήματος εφαρμογών…).

Η δικαστής εστίασε επίσης μερικές φορές στο κατά πόσον η Apple αντιμετωπίζει ανταγωνισμό ή αισθάνεται ανταγωνιστική πίεση κατά τη λειτουργία του app store. Σε ένα σημείο, μάλιστα, υποστήριξε ότι η πρόσφατη απόφαση της Apple να μειώσει την προμήθειά της στις πωλήσεις εφαρμογών από μικρότερους προγραμματιστές «δεν ήταν πραγματικά αποτέλεσμα ανταγωνισμού. Αυτό φάνηκε να είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνεστε από τις έρευνες, από τις αγωγές, όχι από τον ανταγωνισμό».

Ο Κουκ δεν είχε καλές απαντήσεις, περιοριζόμενος στο να αναφέρει ότι η Google είχε μειώσει τις προμήθειες του app store της αφότου (!) το έκανε η Apple. «Καταλαβαίνω, αλλά η ενέργειά σας δεν ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού», ανταπάντησε η δικαστής.

Η συμβατική άποψη που επικρατούσε κατά την έναρξη της δίκης ήταν ότι η Epic δεν είχε καμία πιθανότητα να νικήσει τον πρωταθλητή του iPhone. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι το ζωηρό αουτσάιντερ έχει ρίξει μερικές …ψιλές στον αντίπαλό της. Οι τελικές αγορεύσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα και θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες για την ετυμηγορία, η οποία πιθανότατα θα εφεσιβληθεί άμεσα.

Πηγή: fortune.com