Ο Τραμπ έκανε την καλύτερη εμφάνισή του αλλά κανένας δεν ασχολείται πλέον

Ο Τραμπ έκανε την καλύτερη εμφάνισή του αλλά κανένας δεν ασχολείται πλέον
epa05593217 US Democratic candidate Hillary Clinton (R) and US Republican candidate Donald Trump (L) look on at the end of the final Presidential Debate at the University of Nevada-Las Vegas in Las Vegas, Nevada, USA, 19 October 2016. The debate is the final of three Presidential Debates and one Vice Presidential Debate before the US National Election on 08 November 2016. EPA/GARY HE

Τι συμβαίνει όταν η «μαριονέτα» γίνεται μαέστρος και σε χορεύει στον χορό του πειθαναγκασμού; 

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην πιο δυναμική και σοβαρή εμφάνιση που έχει κάνει ποτέ σε τηλεοπτική αναμέτρηση. Όσο και αν αυτό δεν ακούγεται πολύ λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «What a nasty woman you are» (Τι απαίσια γυναίκα που είσαι!), και όμως, σε αυτό το debate, ο Τραμπ φάνηκε πιο προσγειωμένος και ήρεμος από κάθε άλλη φορά, έβγαλε προς τα έξω τον πιο «ταπεινό» εαυτό του επιχειρηματολογώντας με στοιχεία επί στοιχείων, θέλοντας να δείξει στους ψηφοφόρους πως είναι μια ασφαλής επιλογή.

Όπως σχολίασαν οι πολιτικοί αναλυτές του CNN news και του Fox News, ο δισεκατομμυριούχος, ανέπτυξε δομημένες απόψεις σχετικά με τα θέματα για το δικαστικό σώμα, την άμβλωση, την οπλοκατοχή και τα πυρηνικά όπλα και έγινε πειστικός όταν μίλησε για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Ο Τραμπ τα πήγε καλύτερα από κάθε προηγούμενη φορά, αλλά ο πήχης σε αυτές τις εκλογές είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλά. Το αποδεικνύει η σφυγμομέτρηση του εκλογικού σώματος που προτιμά έναν μετεωρίτη παρά την Κλίντον ή τον Τραμπ, το δείχνουν οι προβλέψεις για τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, το συνομολογεί, τέλος, το 25% των ψηφοφόρων της Χίλαρι Κλίντον που παραδέχεται ότι θα ψηφίσει την πρώην ΥΠΕΞ ως έσχατη λύση ή για να μην βγει ο Τραμπ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, έγραψε όμως τους τίτλους, όταν είπε ότι δεν θα απαντήσει για το αν θα δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέροντας χαρακτηριστικά «Όταν έρθει αυτή η ώρα θα το δω. Θέλω όμως να πω ότι τα ΜΜΕ στη χώρα είναι πολύ διεφθαρμένα και επίσης η κ. Κλίντον δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφια. Για αυτό λέω ότι οι εκλογές είναι στημένες.» Πάνω σε αυτήν τη δήλωση χτίστηκαν όλα τα “μεταδεδομένα”.

Οι αριθμοί μίλησαν: Χίλαρι ή Τραμπ;

Σε αυτή τη φράση στάθηκαν όλοι για έναν και μόνον λόγο: Στα αμερικανικά χρονικά η πρόδηλη αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας είναι πρωτοφανής. Η Κλίντον έσπευσε να απαντήσει πως ο Τραμπ κάθε φορά που χάνει, κατηγορεί το σύστημα, «και το Emmy Award να χάσει, θα κατηγορήσει την επιτροπή» ανέφερε στους  δημοσιογράφους. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εκστρατείας Τραμπ, Jason Miller, σχολιάζοντας την στάση του υποψηφίου αναφορικά με το θέμα της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων τόνισε «Απλά θέλει να επιβεβαιώσει ότι θα έχουμε μια δίκαιη εκλογική αναμέτρηση, τίποτε άλλο».

Η Κλίντον δεν προσέφερε σε αυτό το debate τίποτα το διαφορετικό όσον αφορά στις  θέσεις της  πάνω στην θεματική «ατζέντα», πέραν της επίδειξης αυτοπεποίθησης. Στρίμωξε στην γωνία τον αντίπαλό της, επικαλούμενη τα σκάνδαλα με τα σεξιστικά σχόλια και την παρενόχληση των γυναικών που είδαν το φως της δημοσιότητας και κατάφερε αριστοτεχνικά το εξής: να χρησιμοποιήσει άρτια την γνωστή από την αρχαιότητα και δοκιμασμένη συνταγή της μεθόδου του πειθαναγκασμού. Ναι, σε αυτό το σκέλος η Χίλαρι τα πήγε περίφημα. Κατάφερε να κάνει τον Τραμπ να βγάζει τον κακό του εαυτό, όπως η Αντιγόνη στον Κρέοντα. Γνωρίζει καλά ότι αδυναμία του Ντόναλντ είναι η παρορμητικότητα και η έλλειψη ψύχραιμης αντίδρασης και έλεγε ακριβώς ότι έπρεπε για να τον προκαλέσει, όπως όταν τον αποκάλεσε «μαριονέτα του Πούτιν» και η αντίδρασή του ήταν αναμενόμενα θερμόαιμη «Εσύ είσαι μαριονέτα.  Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Πούτιν, ούτε τον ξέρω. Αν μπορούμε να συνεργαστούμε για να νικήσουμε τον ISIS, καλώς. Όμως ο Πούτιν έχει νικήσει κατά κράτος στην εξωτερική πολιτική τόσο την Χίλαρι Κλίντον όσο και τον Μπαράκ Ομπάμα ».

Τι εντυπώθηκε στο κοινό; Ότι ο Τραμπ αποκάλεσε την πρώην πρώτη Κυρία μαριονέτα. Σε αυτά βασίστηκε η επιτυχία της  Χίλαρι στην αναμέτρηση.

Όταν δε, ο συντονιστής ζήτησε να κλείσει ο κάθε υποψήφιος με μια φράση τότε η Χίλαρι μίλησε για την προάσπιση των γυναικών, της οικογένειας, της μεσαίας τάξης και ο Τραμπ αναφέρθηκε στον νόμο και την τάξη, στους στρατιώτες και τους  ένστολους και σε κάτι ακόμα- Στον Μπαράκ Ομπάμα «Αν ψηφίσετε αυτήν, θα έχετε τέσσερα ακόμα χρόνια Ομπάμα».

Μα γιατί, δεν ήταν ένας από τους καλύτερους προέδρους των ΗΠΑ, ο Ομπάμα, θα αναρωτηθεί κανείς; Μην βιαστείτε να απαντήσετε, είναι παγίδα. Μια και μόνο αναδρομή στον αμερικανικό Τύπο των τελευταίων μηνών θα σας  πείσει ότι μεγάλη μερίδα κρίνει τον Ομπάμα ως αδρανή, αδύναμο να επιβληθεί στο Συριακό, παραιτημένο στην εκπνοή της θητείας του από τα σημαντικά θέματα να ασχολείται περισσότερο με το κοινωνικό του προφίλ παρά με τα προβλήματα της χώρας. Σε αυτό πατάει ο Τραμπ.

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε ποσοστό 52% των θετικών εντυπώσεων των τηλεθεατών, έναντι ποσοστού 39% του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων αλλά ο δεύτερος κέρδισε την μάχη των social media σπάζοντας συνεχώς τα ρεκόρ των συζητήσεων που γίνονται γύρω από αυτόν. Μόνο την τελευταία εβδομάδα συγκέντρωσε 307 εκατομμύρια likes, shares και σχόλια στο Facebook, όταν η Χίλαρι στην ίδια μέτρηση είχε μόλις 206 εκατομμύρια, σύμφωνα με την US today.

Αλλά… όπως έγραψε ο πολιτικός σχολιαστής του CNN Buck Sexton «Είμαστε παγιδευμένοι σε ένα άξεστο reality show».

Αμερικανικές Εκλογές 2016: Λάσπη και σκάνδαλα μεγατόνων