Αμερικανικές Εκλογές 2016: Λάσπη και σκάνδαλα μεγατόνων

Αμερικανικές Εκλογές 2016: Λάσπη και σκάνδαλα μεγατόνων

Διαρροές email, σεξιστικά σχόλια, η υγεία της Χίλαρι, η φοροδιαφυγή του Τράμπ, τα σκάνδαλα αυτής της προεκλογικής περιόδου δεν έχουν τέλος. 

Όταν τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκαν και επισήμως οι υποψήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ, όλοι προέβλεψαν ότι αυτή η προεκλογική κούρσα θα είναι διαφορετική από τις άλλες.

Με τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ ως τα βασικά «παίχτες» της αναμέτρησης, δεν μπορούσε κανείς να περιμένει ότι θα ήταν μια χαμηλών τόνων προεκλογική περίοδος… αλλά ποιος θα το’ λεγε ότι θα αποδεικνύονταν ως η εκστρατεία με τα περισσότερα σκάνδαλα;

scandals

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι σε αυτές τις περιόδους αποκαλύπτονται διάφορες ιστορίες που έχουν αποσιωπηθεί, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγα απόρρητα στοιχεία και η λασπολογία είναι χαρακτηριστικό όπλο, ειδικά όταν πρόκειται για το αμερικανικό εκλογικό σώμα που διψά για show.  Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, η κατάσταση πραγματικά ξέφυγε με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μια την άλλη.

Τρείς, μόλις, εβδομάδες από την κάλπη και στην κορύφωση του εκλογικού «πυρετού», ας δούμε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που διέρρευσαν για τους δυο υποψηφίους.

Ο άγνωστος γιός του Μπιλ Κλίντον
Στα μέσα του καλοκαιριού έσκασε σαν κεραυνός εν τη αιθρία η είδηση ότι ο Μπιλ Κλίντον έχει εξώγαμο γιο. Όχι με την Μόνικα Λεβίνσκι- αυτό είχε φροντίσει να το εξακριβώσει η Χίλαρι την ίδια περίοδο- αλλά με αφροαμερικανή που παρουσιαζόταν ως μια από τις πολλές ερωμένες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο νεαρός άνδρας μάλιστα, ήταν τόσο πεπεισμένος ότι είναι ο καρπός του έρωτα της μητέρας του με τον Μπιλ, που ζητούσε επίμονα να προχωρήσουν σε τεστ πατρότητας ώστε να εξακριβωθεί η αλήθεια.

Ο Τραμπ ο έξυπνος φοροφυγάς
Οι New York Times ανέφεραν σε δημοσίευμά τους, πως είχαν πρόσβαση, μέσω μιας ανώνυμης πηγής, στη φορολογική δήλωση του Ντοναλντ Τραμπ του έτους 1995. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως είχε δηλώσει σε αυτή «ζημιές 916 εκατ. δολαρίων».

Αν και δεν είναι γνωστά τα φορολογητέα εισοδήματά του τις επόμενες χρονιές, αυτό το κολοσσιαίο ποσό μπορεί να του επέτρεψε να αφαιρεί εντελώς νόμιμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρονιά «επί 18 χρόνια», δηλαδή μέχρι το 2013. Το καλύτερο ήρθε όταν η ομάδα του δήλωσε πως αν ισχύει αυτό, αποδεικνύει ότι ένας ταλαντούχος επιχειρηματίας με το 46% των Αμερικανών να πιστεύουν πως ένας υποψήφιος που δεν πληρώνει φόρους καθόλου είναι «έξυπνος».

Διαβάστε επίσης: Πώς ο Τραμπ δεν πλήρωνε φόρους για 20 ολόκληρα χρόνια

Όταν η Μελάνια Τράμπ έπαθε… Μισέλ Ομπάμα

O λόγος της Μελάνια Τράμπ, συζύγου του Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της ομοιότητας του με σημεία από τον αντίστοιχο λόγο της Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 2008. Δεν επρόκειτο για απλή ή τυχαία ομοιότητα, αλλά για κανονική αντιγραφή που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Ούτε ένα ούτε δυο, αλλά διαροή 14.900 emails της Χίλαρι

Η υπόθεση με τη διαρροή των email της όσο ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν μεγάλο πλήγμα για την υποψήφια των Δημοκρατικών και άσσος στο μανίκι του Τράμπ. Ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα περί τα 14.900 έγγραφα – τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον .

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε έρευνα του FBI για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού server για την αποστολή email, ενώ ήταν υπουργός εξωτερικών. Τα email αποτελούν τμήμα μιας παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τελείωσε η έρευνα.Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με την χρήση του ιδιωτικού server  είχε σταθεί μεν «ιδιαίτερα αμελής» στο χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της.

Τα’χε κάνει «πλακάκια» η Χίλαρι με την Goldman Sachs;

Στη δημοσιότητα έφερε ο ιστότοπος WikiLeaks όχι μόνο τα emails αλλά και  τις ηχογραφήσεις τριών ομιλιών, που είχε δώσει επί πληρωμή η Χίλαρι Κλίντον για την Goldman Sachs, ρίχνοντας φως στις σχέσεις της με τους κύριους παίκτες της Γουόλ Στρτ.

Η ομάδα της, κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για τις διαρροές –άποψη την οποία συμμερίζεται η αμερικανική κυβέρνηση– και τα WikiLeaks ότι βοηθούν τον αντίπαλο της Κλίντον, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Στις ομιλίες φέρεται να αποτυπώνονται οι απόψεις της Κλίντον για τις ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για τις σχέσεις της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά για τα αρνητικά αποτελέσματα προηγούμενων διαρροών του WikiLeaks σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο διευθυντής της εκστρατείας Τράμπ και το λερωμένο μητρώο

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου, ο Στίβ Μπάνον, νέος διευθυντής στην εκστρατεία του Τραμπ, που τοποθετήθηκε σε αυτήν την θέση-κλειδί για να κάνει ολικό image making στον εκκεντρικό υποψήφιο, αποδείχτηκε ότι δεν είχε προσέξει ιδιαίτερα την δική του εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, οι Νew York Times αποκάλυψαν ότι είχε ένα σκοτεινό παρελθόν με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Τράμπ, ο Ομπάμα και η ληξιαρχική πράξη γέννησης

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός είχε ηγηθεί του κινήματος που αμφισβητούσε την αμερικανική υπηκοότητα του Μπαράκ Ομπάμα. Συνέχισε να εμμένει στην πεποίθησή του ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει λάβει παράνομα το αξίωμα καθώς δεν γεννήθηκε στην Χαβάη και δεν είναι Αμερικανός πολίτης όπως όλοι πιστεύουν. Τελικά,  αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και να φανεί αναξιόπιστος προς τους ψηφοφόρους.

Ο μεγάλος αδερφός

Ο ετεροθαλής αδερφός του Προέδρου των ΗΠΑ, ο 57χρονος ,Μαλίκ Ομπάμα που ζει μόνιμα στην Κένυα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αμερικανική εφημερίδα New York Post, πως τ θα μεταβεί στο Μέριλαντ όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, όχι για να στηρίξει το κόμμα των Δημοκρατικών με το οποίο έχει εκλεγεί ο αδερφός του, αλλά για να ψηφίσει τον αντίπαλο της Κλίντον, Ντόναλντ Τραμπ.

«Μου αρέσει ο Τραμπ γιατί όσα λέει είναι από καρδιάς» δηλώνει ο Μαλίκ Ομπάμα που δεν διστάζει να φωτογραφηθεί φορώντας καπέλο με το σύνθημα του Τραμπ “Make America Great Again” λέγοντας πως είναι ένα καλό σύνθημα που περιμένει τον υποψήφιο μεγιστάνα των Ρεπουμπλικανών να κάνει πράξη, προσβλέποντας μάλιστα και σε μελλοντική τους συνάντηση.

Η υγεία της Χίλαρι

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον ήταν το θέμα της κλονισμένης υγείας της. Ο δισεκατομμυριούχος υποστήριζε ότι η πρώην ΥΠΕΞ είναι ακατάλληλη για πρόεδρος γιατί δεν έχει αντοχές, καθώς  νοσεί από πάρκινσον και έχει σοβαρό πρόβλημα από έναν θρόμβο αίματος που είχε δημιουργηθεί στον εγκέφαλό της  πριν από τρία χρόνια. Τις φήμες ήρθε να εντείνει ένας ακτάσχετος βήχας που παρουσίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνούσε σε προεκλογική της συγκέντρωση λέγοντας  «Κάθε φορά που σκέφτομαι τον Τραμπ παθαίνω αλλεργία». Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις με το λιποθυμικό επεισόδιο στην τελετή μνήμης τις 11/9 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου από όπου αποχώρησε και εσπευσμένα. Η ίδια και οι γιατροί της, δήλωσαν ότι νοσούσε από πνευμονία και όντως μετά από λίγες μέρες φάνηκε να αναρρώνει πλήρως.

Σεξουαλική παρενόχληση 

Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε τη συνέντευξη μίας γυναίκας η οποία υποστήριξε ότι ο μεγιστάνας την παρενόχλησε ενώ οι δύο τους βρίσκονταν σε ένα κατάμεστο από κόσμο νυχτερινό κέντρο στη Νέα Υόρκη.

Κερασάκι ο σεξισμός

Ακολούθησε ηχητικό ντοκουμέντο, απόσπασμα συζήτησης του Τραμπ κατά την οποία, το 2005, ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια ανύπαντρη γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις.

“Προσπάθησα να την πηδ….ω. Ήταν παντρεμένη.” – “Την προσέγγισα σαν να ήταν πουτ…α αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω.” – “Απλά αρχίζω να τις φιλάω.” – “Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις.”-  “Τις πιάνεις από το…μ… Μπορείς να κάνεις ό,τι θες”.

«Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να περιγραφεί ποτέ ξανά με αυτές τις εκφράσεις ή να γίνει θέμα συζήτησης με αυτόν τον τρόπο. Ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρέινς Πρέιμπους, σχολιάζοντας το απόσπασμα. “Αυτοί ήταν αστεϊσμοί αποδυτηρίων, μια ιδιωτική συζήτηση που έγινε πριν από πολλά χρόνια”, υποστήριξε ο Τραμπ με ανακοίνωση του, ενώ επικαλέστηκε τις απιστίες του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον για να απαντήσει στην κριτική της Κλίντον, χαρακτηρίζοντας την “υποκινήτρια”. “Ο Μπιλ Κλίντον έχει πει πολύ χειρότερα πράγματα σε μένα στο γήπεδο γκολφ…πράγματα που δεν συγκρίνονται. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιος προσβλήθηκε”.

Το ίδρυμα Κλίντον και ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

Το κανάλι Fox News ανέφερε πως το FBI είχε επεκτείνει την έρευνά του στο Ίδρυμα Κλίντον αναφορικά με κάποιες ύποπτες δωρεές, με τα οικονομικά του Ιδρύματος να τίθενται στη διάθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου αναφορικά με την ύπαρξη παρατυπιών ή όχι. Πρίν από λίγες ώρες, αποκαλύφθηκε ότι ο Λεονάρντο  χρησιμοποίησε εκατομμύρια δολάρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MD για την παραγωγή της ταινίας «Ο Λύκος της Wall Street» στην οποία πρωταγωνιστούσε. Τα κονδύλια για την παραγωγή τα έλαβε από τον επιχειρηματία και στενό του συνεργάτη, Jho Low, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και ο Frank White Jr, επιχειρηματίας που δημιούργησε επιχείρηση επενδύσεων με το όνομα  DuSable Capital Management LLC, Κεφάλαια της οποίας προσφέρθηκαν στον Μπάρακ Ομπάμα αλλά και την Χίλαρι Κλίντον.