Ο Τραμπ επιμένει για τις υποκλοπές με διαταγή Ομπάμα

Νέες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ παρά τις διαβεβαιώσεις Γερουσιαστών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην καταγγελία του πως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει να γίνονται υποκλοπές στον Πύργο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

«Επιμένει σε αυτό», δήλωσε ο Σπάισερ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η τοποθέτηση του Σπάισερ καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου κορυφαία στελέχη των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν δει καμιά απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του Τραμπ.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρακολουθούσε τον πρόεδρο Τραμπ»

Δύο γερουσιαστές, οι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν διαθέτουν καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο προκάτοχός του υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι ο Πύργος Τραμπ (στη Νέα Υόρκη) παρακολουθείτο από οποιαδήποτε υπηρεσία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε πριν είτε μετά την ημέρα των εκλογών του 2016», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Μπερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, και ο Δημοκρατικός Μαρκ Γουόρνερ, ο αντιπρόεδρός της.

Στις 4 Μαρτίου ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε σάλο όταν κατηγόρησε μέσω του Twitter τον Μπαράκ Ομπάμα ότι διέταξε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών γραμμών του ουρανοξύστη του στη Νέα Υόρκη. Ο Πύργος Τραμπ, όπου διαμένει η οικογένεια του προέδρου, ήταν και η βάση της προεκλογικής εκστρατείας του. «Μόλις ανακάλυψε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθούσε τις γραμμές μου στον Πύργο Τραμπ ακριβώς πριν από τη νίκη μου» ανέφερε στο μήνυμά του ο Τραμπ, χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια και καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα διέψευσε αμέσως την πληροφορία. Ο Τραμπ στη συνέχεια ζήτησε από το Κογκρέσο να ερευνήσει την υπόθεση.

Οι δύο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Ντέβιν Νούνιες και ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, δήλωσαν επίσης την Τετάρτη ότι «δεν έχουν καμία απόδειξη ότι συνέβη κάτι τέτοιο» ενώ και η σύμβουλος του Τραμπ, η Κελιάν Κόνγουεϊ, είχε πει την Δευτέρα ότι «δεν διαθέτει αποδείξεις» για αυτές τις υποτιθέμενες υποκλοπές.

Το βράδυ της Τετάρτης, όταν ρωτήθηκε από το Fox News πώς πληροφορήθηκε ότι τον παρακολουθούσαν, ο ίδιος ο Τραμπ απάντησε: «Διάβασα πράγματα». Κατόπιν παρέπεμψε σε ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times και «σε άλλα πράγματα» που διάβασε και αναφέρονταν σε υποκλοπές.

«Μην ξεχνάτε: όταν λέω τηλεφωνικές υποκλοπές, αυτές οι λέξεις ήταν μέσα σε εισαγωγικά (…) επειδή οι τηλεφωνικές υποκλοπές είναι κάτι σχετικά πεπαλαιωμένο. Αλλά καλύπτει (σ.σ. ο όρος) την παρακολούθηση και πολλά άλλα πράγματα», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα