Ο Τραμπ είναι έτοιμος να πατήσει το «οικονομικό κουμπί» κατά του Ερντογάν

Ο Τραμπ είναι έτοιμος να πατήσει το «οικονομικό κουμπί» κατά του Ερντογάν
epa06943382 (FILE) - US President Donald J. Trump (L) looks at Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (R) at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 11 July 2018 (reissued 11 August 2018). Turkish President Erdogan condemned US President Trump's doubling of tariffs on Turkish steel and aluminium imports up to 50 percent. The Turkish lira plunged over 20 percent against the US dollar after Trump's announcement on 10 August 2018, which has been exacerbated over the disputed imprisonment of US pastor Andrew Brunson in Turkey. EPA/TATYANA ZENKOVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρία διαφορετικά πακέτα κυρώσεων εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση για να τιμωρήσει την Άγκυρα σε περίπτωση που προχωρήσει στην απόκτηση των S-400.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τρία διαφορετικά πακέτα κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Το πιο σκληρό από τα τρία αυτά πακέτα κυρώσεων θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τις πηγές.

Η ιδέα η οποία φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη στήριξη από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες του αμυντικού τομέα της Τουρκίας, οι οποίες ουσιαστικά θα τις εμπόδιζαν να αγοράσουν αμερικανικό εξοπλισμό ή να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση σήμερα ύστερα από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και μήνες για τα πυραυλικά συστήματα S-400, που αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία, ακόμα και στις αρχές του επόμενου μήνα. Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν στην Άγκυρα κυρώσεις βάσει του νόμου CATSAA, που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Στις 09:33 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8750 λίρες έναντι του δολαρίου, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στις 5,8265 λίρες. Νωρίτερα, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει έως τις 5,9250 λίρες ανά δολάριο.