Ο Τραμπ ξεσπάθωσε εναντίον της General Motors για την μεταφορά εργοστασίων στην Κίνα

Ο Τραμπ ξεσπάθωσε εναντίον της General Motors για την μεταφορά εργοστασίων στην Κίνα
«Η General Motors, η οποία ήταν κάποτε ο γίγαντας του Ντιτρόιτ, είναι πλέον μία από τις μικρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες της πόλης. Μετέφεραν βασικά εργοστάσια στην Κίνα», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε για άλλη μία φορά την General Motors για τη μεταφορά μεγάλων εργοστασίων της από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Ο Αμερικάνος πρόεδρος αποδίδει την τεράστια μείωση του εργατικού δυναμικού της, που έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με 40 χρόνια πριν, στη μεταφορά εργοστασίων σε Κίνα και Μεξικό.

«Η General Motors, η οποία ήταν κάποτε ο γίγαντας του Ντιτρόιτ, είναι πλέον μία από τις μικρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες της πόλης. Μετέφεραν βασικά εργοστάσια στην Κίνα, πριν αναλάβω καθήκοντα προέδρου. Αυτό συνέβη παρά τη σωτήρια βοήθεια που παρείχαν στην εταιρεία οι ΗΠΑ. Τώρα θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Αμερική;» ανήρτησε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, η μεταφορά ορισμένων εργοστασίων έγινε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Επιπλέον, τα εργοστάσια της GM στην Κίνα εξυπηρετούν σχεδόν εξ ολοκλήρου την κινεζική αγορά.

Η General Motors αριθμεί 46.000 εργαζομένους, οι οποίοι είναι μέλη της Ενωσης Εργαζομένων Αυτοκινητοβιομηχανιών (UAU), ενώ πριν από τέσσερις δεκαετίες ο αριθμός είχε φτάσει στους 618.000, όπως αναφέρει το Reuters. Μεσολάβησε βέβαια ο αποδεκατισμός των εργαζομένων το 2009, όταν η εταιρεία είχε κηρύξει πτώχευση. Ωστόσο, ακόμη και τότε απασχολούνταν 48.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, παρότι έχει μεταφέρει ορισμένα εργοστάσιά της εκτός ΗΠΑ, επενδύει περισσότερο στις εγχώριες επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, έχει επενδύσει 23 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, ποσό πενταπλάσιο σε σχέση με τις επενδύσεις της στο Μεξικό, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ είναι μόλις τριπλάσιο σε σχέση με αυτό του Μεξικό. Οι κατηγορίες του Τραμπ κατά της General Motors αντικατοπτρίζουν την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, καθώς και τις υποσχέσεις του προέδρου να ενισχύσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ General Motors και UAU κεντρικό ζήτημα θα αποτελέσει το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της εταιρείας στις ΗΠΑ.