«Ο Τσίπρας δεν είναι μάγος»

«Ο Τσίπρας δεν είναι μάγος»

Υπέρ μίας «έντιμης ευκαιρίας» για την Ελλάδα τάσσεται εκ νέου ο Αυστριακός καγκελάριος.

Χρόνο και χώρο για την ελληνική κυβέρνηση ζητάει ο Αυστριακός καγκελάριος,  Βέρνερ Φάιμαν, με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Österreich». Όπως εξήγησε, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάει κανείς:

«Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου από τη μια υπάρχει τεράστια παιδική φτώχεια και από την άλλη οι πάμπλουτοι που εμβάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία και δεν πληρώνουν τον παραμικρό φόρο», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν είναι «μάγοι» και παρ΄όλη την κριτική που τους ασκείται δεν επιτρέπεται να ξεχνά κανείς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα».

Ο κ. Φάιμαν υπογράμμισε, επίσης: «Κατά την άποψή μου, η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε τα προβλήματα, και στο θέμα της επαγγελματικότητάς της βρίσκεται ακόμη σε μια διαδικασία μάθησης, υποσχέθηκε πάρα πολλά πιστεύοντας ίσως ότι μπορεί να τα τηρήσει και πολλοί που διαπραγματεύονται μαζί της στις Βρυξέλλες ή την Αθήνα έχουν συχνά την εντύπωση ότι απέναντί τους δεν έχουν πολιτικούς αλλά καθηγητές πανεπιστημίων σε μια πανεπιστημιακή παράδοση».

«Ωστόσο, δεν μπορώ να κατανοήσω τι νόημα έχει το να θέλει ο κύριος Σόιμπλε να αποδείξει ότι είναι ένας τέλειος επαγγελματίας και ότι οι άλλοι στην ελληνική κυβέρνηση είναι αρχάριοι. Διότι αυτό δεν λύνει με κανέναν τρόπο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρώπων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε ότι εμείς είμαστε τόσο καλοί, όταν την ίδια στιγμή η Νότια Ευρώπη κατρακυλά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η κοινή Ευρώπη υπάρχει όταν ο γείτονας δεν πεινάει», τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Παράλληλα, ο κ. Φάιμαν έδωσε τη δική του συμβουλή στην ελληνική κυβέρνηση: «Οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα αλλά αυτό πρέπει να γίνει και από τους υπουργούς Οικονομικών και το υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν θα αφήσουμε να διαμελιστεί η Ευρώπη από τον κόσμο της χρηματαγοράς, ο οποίος, δυστυχώς, σε αντίθεση προς εμάς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, είναι άριστα δικτυωμένος διεθνώς».

«Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και να επιτρέπουμε μερικές φορές στις χώρες να μην τηρούν όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όταν μπορούν να μας πείσουν ότι χρειάζονται τα χρήματα, για παράδειγμα για επενδύσεις στο μέλλον, και όλα αυτά να γίνονται χωρίς να ζητάμε την άδεια των χρηματαγορών» προσθέτει.

Ο κ. Φάιμαν κατέληξε: «Να πάρει επιτέλους και πάλι η πολιτική τα πράγματα στα χέρια της και να μην περιμένει να παίρνει κάθε πρωί στα χέρια της τους «Financial Times» για να δει τι λένε οι αγορές».