O Τσίπρας έχασε 11 μονάδες σε δημοτικότητα σε μόλις ένα μήνα

O Τσίπρας έχασε 11 μονάδες σε δημοτικότητα σε μόλις ένα μήνα
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliamentary session in Athens, Greece July 16, 2015. The Greek parliament passed a sweeping package of austerity measures demanded by European partners as the price for opening talks on a multi-billion euro bailout package needed to keep the near-bankrupt country in the euro zone. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1KGDN

Τι δείχνει έρευνα της Public Issue για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue. Σύμφωνα με την έρευνα, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά τις εκλογές, χάνοντας 11 μονάδες θετικών κρίσεων από τον Οκτώβριο στο Νοέμβριο.  Πλέον, τον ξεπερνούν τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Βασίλης Λεβέντης. ενώ από κοντά ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά.

Το πολιτικό κλίμα είναι δυσμενές και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η Ν.Δ. έχει υψηλότερα ποσοστά «μη ικανοποίησης». Δηλαδή η αντιπολίτευση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση! Ειδικότερα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 15% και δυσαρεστημένοι το 85%, ενώ από τη Ν.Δ. δυσαρεστημένοι είναι το 88% και ικανοποιημένοι μόλις το 11%.

Ωστόσο στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πρώτος πέρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στοιχείο που έχει ενδιαφέρον ενόψει της προεδρικής εκλογής στη Ν.Δ. Πάντως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν περισσότερες αρνητικές γνώμες από θετικές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει 48% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές. Ο Βασίλης Λεβέντης, που ακολουθεί, έχει 48% αρνητικές και 45% θετικές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 59% αρνητικές και 40% θετικές. Η Φώφη Γεννηματά έχει 59% αρνητικές και 38% θετικές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει 57% αρνητικές και 35% θετικές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζει εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης με 65% αρνητικές και 32% θετικές γνώμες, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει 67% αρνητικές και 31% θετικές γνώμες και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 87% αρνητικές και 10% θετικές γνώμες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες παραμένει αρνητικό για την πορεία της χώρας. Το 85% θεωρεί ότι πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση, το 9% σε σωστή «ούτε σωστή – ούτε λάθος» δηλώνει το 5% και χωρίς γνώμη είναι το 2%. Ανάλογα είναι και τα επίπεδα ανασφάλειας: το 88% αισθάνεται ανασφαλές και το 11% ασφαλές. Τούτων δοθέντων η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι το προσεχές δωδεκάμηνο θα χειροτερεύσει η οικονομική του κατάσταση (68%), ενώ το 25% θεωρεί ότι θα παραμείνει ίδια και το 7% ότι θα βελτιωθεί. Μάλιστα οι πολίτες εκτιμούν ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν απεργίες και κινητοποιήσεις (65% αρκετές και 29% λίγες).