«Ο Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ»

«Ο Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δεν εικονίζεται) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Πρόεδρο για να του ζητήσει σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, μετά το προβάδισμα του «Όχι» με διαφορά στο δημοψήφισμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Δύσκολα βγαίνουν οι αριθμοί για το ελληνικό δάνειο», σημειώνει ο Hugo Dixon.

«O Αλέξης Τσίπρας υποκλίνεται στους πιστωτές με νέα προσφορά και τους ζητά έλεος. Ακόμη όμως και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Hugo Dixon στο προσωπικό του ιστολόγιο και προσθέτει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός υιοθέτησε με πολύ λίγες αλλαγές τη συμφωνία που συμβούλεψε το λαό να απορρίψει στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Ψήφισαν OXI, αλλά αυτός τώρα υποστηρίζει το ΝΑΙ. Πρόκειται για μεγάλο άλμα, το οποίο πιθανώς θα διαιρέσει το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να προχωρήσει σε κάποια νέα επίσημη ή ανεπίσημη συμμαχία με την αντιπολίτευση ή να προκηρύξει εκλογές».

Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Μπορεί να προσπαθήσει να κοροϊδέψει τους ανθρώπους ότι πήρε ελάφρυνση του χρέους – κάτι που δεν ήταν στο αρχικό πακέτο. Δεν είναι όμως ούτε στη νέα επίσημη πρόταση. Περιέχεται όμως στο προοίμιο, το οποίο εξηγεί την πρόταση που έχει αποσταλεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τούτου λεχθέντος, φαντάζομαι πως οι βουλευτές και οι πιστωτές θα είναι αρκετά έξυπνοι για να εντοπίσουν τη διγλωσσία».

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Hugo Dixon επισημαίνει: «Η άποψή μου είναι πως η ευρωζώνη μπορεί να δώσει κάποια ένδειξη ότι θα υπάρξει μια κάποιας μορφής ελάφρυνση στο μέλλον αν ο Τσίπρας τηρήσει τις υποσχέσεις του. Ίσως και να την κάνουν σταδιακά αν και εφόσον εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του. Αλλά δε θα υπάρξει λεπτομερής εκ των προτέρων δέσμευση» και συμπληρώνει:

«Πριν φτάσουμε όμως εκεί, οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για τα μέτρα. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πια τα νούμερα δε βγαίνουν. Οι μεταρρυθμίσεις που θα απέδιδαν 1% πρωτογενές πλεόνασμα πριν από 2 εβδομάδες, δεν μπορούν να αποδώσουν 1% πρωτογενές πλεόνασμα σήμερα, κι αυτό λόγω της οικονομικής προοπτικής της Ελλάδας, η οποία επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας. Το ελληνικό “non-paper” το αναγνωρίζει αυτό, λέγοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι (1%, 2% και 3% του ΑΕΠ) θα πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει».

Και καταλήγει: «Θα έλεγα, χωρίς να το γνωρίζω ακριβώς, ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες καταστράφηκε 4% του ΑΕΠ και προστέθηκε έως και 2% στο έλλειμμα. Για να αντισταθμιστεί αυτό απαιτούνται άλλα € 3,5 δισ. μέτρα. Με άλλα λόγια, το πλεόνασμα 1% δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σοβαρή λιτότητα. Οι πιστωτές πρέπει τώρα είτε: α) να προσποιηθούν ότι δεν έγινε καμιά ζημιά, β) να ζητήσουν άλλα € 3,5 δισ. σε μέτρα λιτότητας, γ) να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενή ελλείμματα, δ) να προτείνουν κάποιο συνδυασμό των παραπάνω. Η ελπίδα μου είναι ότι θα αποδεχτούν την πρόταση Τσίπρα. Ο φόβος μου είναι ότι θα ζητήσουν περισσότερη λιτότητα για την αντιστάθμιση της ζημίας που προκλήθηκε από το δημοψήφισμα».