Ο Τζεφ Μπέζος άρχισε να δέχεται κρατήσεις για το τουριστικό του διαστημόπλοιο

Ο Τζεφ Μπέζος άρχισε να δέχεται κρατήσεις για το τουριστικό του διαστημόπλοιο
epa02939970 Jeff Bezos, CEO of Amazon.com, speaks during a press conference where he unveiled four new Kindle devices including the new Amazon tablet, the Amazon Fire, in New York, New York, USA, on 28 September 2011. Industry experts are expecting the Fire to directly compete with the Apple iPad. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το εισιτήριο για κάθε σύντομη πτήση αναμένεται να κοστίζει πάνω από 200.000 δολάρια.

H αεροδιαστημική εταιρεία Blue Origin του μεγιστάνα Τζεφ Μπέζος αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη να δέχεται κρατήσεις για υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής στο όριο του Διαστήματος, λίγους μήνες πριν από το λανσάρισμα μιας αντίστοιχης υπηρεσίας από την Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Το σκάφος New Shepard της Blue Origin, αποτελούμενο από έναν πύραυλο και μια κάψουλα έξι θέσεων, θα εκτοξεύεται από το Τέξας για μια αυτοματοποιημένη, σχεδόν κατακόρυφη άνοδο σε ύψος 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του διαστήματος. Εκεί, οι ταξιδιώτες θα απολαμβάνουν για λίγα λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, πριν η κάψουλα επιστρέψει στη Γη με αλεξίπτωτο.

Η κάψουλα διαθέτει έξι παράθυρα παρατήρησης τα οποία σύμφωνα με την Blue Origin είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερα από τα φινιστρίνια ενός Boeing 747.

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης, παραμένει ασαφές πότε προγραμματίζεται η πρώτη πτήση και πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο.

Το 2018, πάντως, δύο εργαζόμενοι της εταιρείας ανέφεραν στο Reuters πως το κόστος θα κυμαίνεται από 200 έως 300 χιλιάδες δολάρια.

Τουλάχιστον 250.000 δολάρια αναμένονται να κοστίζουν και τα εισιτήρια για τις αντίστοιχες υποτροχιακές πτήσεις της Virgin Galactic, η οποία σκοπεύει να αρχίσει να δέχεται κρατήσεις από το 2022. Θα προηγηθεί φέτος η εκτόξευση του ίδιου του Ρίτσαρντ Μπράνσον, του περιπετειώδους μεγιστάνα του ομίλου Virgin.

Εντός της φετινής χρονιάς, εξάλλου, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ιδιωτική πτήση με μισθωμένο όχημα της SpaceX, την οποία πληρώνει για την παρέα του ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν.

Οι πτήσεις αναψυχής αναμένεται να γίνουν τώρα σημαντική πηγή εσόδων για την Blue Origin, μετά την απόφαση της NASA να αναθέσει στη SpaceX την ανάπτυξη της σεληνακάτου με την οποία οι αμερικανοί αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Σελήνη.

Η Blue Origin κατέθεσε ένσταση υποστηρίζοντας ότι αδικήθηκε στον διαγωνισμό και το θέμα εξετάζεται τώρα στο Γραφείο Λογοδοσίας της Αμερικανικής Κυβέρνησης.