Ο Τζεφ Μπέζος δήλωσε ότι δίνει 2 δισ. δολάρια για το κλίμα και όλοι του την «έπεσαν» για το διαστημόπλοιό του

Ο Τζεφ Μπέζος δήλωσε ότι δίνει 2 δισ. δολάρια για το κλίμα και όλοι του την «έπεσαν» για το διαστημόπλοιό του
epa09252931 An undated handout photo made available by Blue Origin shows Blue Origin founder Jeff Bezos inspects New Shepard’s West Texas launch facility before the rocket’s maiden voyage, in West Texas, USA. (issued 07 June 2021). Outgoing Amazon CEO Jeff Bezos via social media on 07 June 2021 announced he and his brother will be on Bezos's space company Blue Origin's first crewed space flight. One seat on the flight scheduled for 20 July 2021 is auctioned. EPA/BLUE ORIGIN HANDOUT MANDATORY CREDIT: BLUE ORIGIN HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Katherine Dunn

Ήταν η ημέρα των δισεκατομμυριούχων στο COP26.

Την τρίτη ημέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, ο ήχος των ελικοπτέρων που προσγειώνονταν και απογειώνονταν δίπλα στον χώρο διεξαγωγής της διάσκεψης δεν έπαψε να ακούγεται, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ τους ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι, ενώθηκαν με τους τιτάνες των επιχειρήσεων και της ποπ κουλτούρας, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς και – για πολύ λίγο – ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Ο Μπέζος επισκέφθηκε τη Γλασκώβη προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συνεδρία για τα δάση και τη χρήση γης – την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση του ταμείου για την αποψίλωση των δασών ύψους 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και για να ανακοινώσει τη δική του δέσμευση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο του Bezos Earth Fund. ‘Οπως δήλωσε, αυτό έρχεται ως συνέχεια στη δέσμευση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η φύση, «μας δίνει ζωή», είπε σε ομιλία του. «Είναι πανέμορφη, αλλά και εύθραυστη. Το θυμήθηκα αυτό τον Ιούλιο όταν πήγα στο διάστημα με την Blue Origin».

Δεν ήταν «προετοιμασμένος» για το πόσο πολύ το ταξίδι θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τον κόσμο, είπε.

Ο ιδρυτής της Amazon δήλωσε ακόμα ότι συνεισφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια σε ένα κοινό ταμείο, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε την Τρίτη στην COP26. Το εν λόγω ταμείο, το Global Energy Alliance for People and Planet, που υποστηρίζεται επίσης από τα ιδρύματα Ikea και Rockefeller, θα αξιοποιήσει συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρά το μέγεθος των υποσχέσεων, η εμφάνιση του Μπέζος προκάλεσε αρκετή δυσαρέσκεια, καθώς το γεγονός ότι έχει εστιάσει στη μετακίνηση στο διάστημα δεν πέρασε απαρατήρητο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο ιδρυτής της Amazon φέρεται να επενδύει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στην Blue Origin.

Στη διάρκεια της ημέρας, ανοίγοντας μια συνεδρία για την καθαρή τεχνολογία, ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς μίλησε για το Breakthrough Energy Ventures.  Το ταμείο αυτό εστιάζει σε επενδύσεις με επίκεντρο την έρευνα και την ανάπτυξη σε εταιρείες για την αναβάθμιση των καινοτομιών για το κλίμα. Το ταμείο έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 80 εταιρείες σε 11 χώρες, δήλωσε ο Γκέιτς.

Μίλησε επίσης για τη μείωση του «πράσινου premium», ώστε η τεχνολογία να καταστεί ανταγωνιστική και επεκτάσιμη παγκοσμίως.

«Το κόστος της μετάβασης πρέπει να είναι αρκετά χαμηλό ώστε όλος ο κόσμος να μπορεί να το αντέξει οικονομικά», είπε. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Γκέιτς, η Breakthrough αναμένεται ότι θα «διπλασιάσει την οικονομική της δύναμη».

Πηγή: Fortune.com