Ο Τζορτζ Σόρος ξεφορτώθηκε μετοχές της Tesla και ο Έλον Μασκ…αγρίεψε

Ο Τζορτζ Σόρος ξεφορτώθηκε μετοχές της Tesla και ο Έλον Μασκ…αγρίεψε
CEO, and chief engineer at SpaceX, Elon Musk, arrives for the 2022 Met Gala at the Metropolitan Museum of Art on May 2, 2022, in New York. - The Gala raises money for the Metropolitan Museum of Art's Costume Institute. The Gala's 2022 theme is "In America: An Anthology of Fashion". (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος επιτίθεται στους επικριτές του.

Ο Έλον Μασκ επιτέθηκε στον Τζορτζ Σόρος αφότου ο δισεκατομμυριούχος ρευστοποίησε το μερίδιό του στην Tesla, συκοφαντώντας τον 92χρονο σε μια προσωπική επίθεση.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας συνέκρινε τον ουγγρικής καταγωγής επιζώντα του Ολοκαυτώματος με έναν κακό της δημοφιλούς ομάδας μεταλλαγμένων πρωταγωνιστών της Marvel. «Ο Σόρος μου θυμίζει τον Magneto», έγραψε τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί τον σημαντικό πλούτο του σε βάρος της ανθρωπότητας.

Ο δεύτερος πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κόσμο δεν εξήγησε τι τον ώθησε στην επίθεσή του κατά του Σόρος, αλλά έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν ότι ο Σόρος ξεφορτώθηκε την περασμένη εβδομάδα ολόκληρο το μερίδιό του ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία του Μασκ, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στην ανταγωνίστρια EV Rivian.

Δεν είναι σαφές αν ο Μασκ συνειδητοποιεί τι φορτισμένη σύγκριση έκανε. Στα κόμικς των αρχών της δεκαετίας του 1960, ο χαρακτήρας των X-Men ξεκίνησε ως κακός που ηγείτο της «Αδελφότητας των Κακών Μεταλλαγμένων», αλλά ένα retcon στη δεκαετία του ’80 τον μετέτρεψε σε έναν τραγικό αντιήρωα, εξηγώντας το μίσος του για την ανθρωπότητα: είχε δραπετεύσει από ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά όχι προτού χάσει κάθε μέλος της οικογένειάς του. Αυτή η αφήγηση θα είναι οικεία στους οπαδούς των κινηματογραφικών διασκευών των X-Men της δεκαετίας του ’80.

Στα tweets της Δευτέρας με στόχο τον Σόρος, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι ο γεννημένος στην Ουγγαρία χρηματοδότης, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός το 1992 για τη συντριβή της βρετανικής λίρας, «μισεί την ανθρωπότητα» και «θέλει να διαβρώσει την ίδια τη δομή του πολιτισμού». Ο Μασκ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάντως, δεν είναι ασυνήθιστο για αυτόν να επιτίθεται στους επικριτές του. Ενώ επιβραβεύει όσους υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές του προσπάθειες και μιλούν θετικά γι’ αυτές, όπως οι Γουόρεν Μπάφετ και Τσάρλι Μάνγκερ της Berkshire Hathaway, μπορεί να είναι εξίσου εκδικητικός απέναντι στους επικριτές και τους short-sellers.

Οι επιθέσεις κατά του Σόρος από τους συντηρητικούς είναι συνηθισμένες, καθώς χρηματοδοτεί πολλούς πολιτικούς σκοπούς μέσω των Open Society Foundations, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη και στη γενέτειρά του, την Ουγγαρία. Αυτά συνήθως αποσκοπούν στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην αποθάρρυνση της επιστροφής του εθνικισμού που οδήγησε σε δύο παγκόσμιους πολέμους.

Μεταξύ των alt-right, ωστόσο, αυτή η στάση του κατά της εθνικής ταυτότητας έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις. Συχνά κατατάσσεται – μαζί με τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ και την τραπεζική δυναστεία των Ρότσιλντ – στην κορυφή της λίστας των παγκοσμιοποιημένων ελίτ που υποτίθεται ότι επιδιώκουν να ασκήσουν έλεγχο σε όλα και σε όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: