Ο βασικός αρχιτέκτονας του metaverse του Facebook είναι αρκετά απαισιόδοξος για τις προοπτικές του

Ο βασικός αρχιτέκτονας του metaverse του Facebook είναι αρκετά απαισιόδοξος για τις προοπτικές του
John Carmack, CTO of Oculus VR, makes a brief statement during a press demonstration of the Minecraft for Gear VR at The Village event space in San Francisco, California on March 15, 2016. (Photo by GABRIELLE LURIE / AFP) Photo: AFP

του David Meyer

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μπορεί να αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εμφάνισής του στο συνέδριο Connect του Facebook προχθές μιλώντας για το όραμά του για το “metaverse” (ελληνιστί: «μετασύμπαν») – έναν πλήρως εικονικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν ως avatars – αλλά ένας άλλος ομιλητής στην ίδια εκδήλωση ήταν πολύ λιγότερο θετικός: Ο John Carmack, ένας από τους βασικούς δρώντες στην δημιουργία του.

Ο Carmack είναι θρύλος στον κόσμο του gaming και της εικονικής πραγματικότητας (VR), καθώς είναι συνιδρυτής της id Software, της εταιρείας που εξέδωσε το διάσημο παιχνίδι Doom. Πριν από οκτώ χρόνια έγινε διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας (CTO) στην Oculus VR, την εταιρεία που το Facebook – το οποίο μετονομάστηκε σε Meta την Πέμπτη για να αντικατοπτρίζει τη νέα εστίασή του – απέκτησε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πριν από μερικά χρόνια επανήλθε σε ρόλο συμβούλου-CTO. Χαίρει μεγάλου σεβασμού και δεν είναι πολύ αισιόδοξος για το σχέδιο του Zuckerberg.

«Θέλω να γίνει, αλλά έχω πολύ καλούς λόγους να πιστεύω ότι η δημιουργία του metaverse δεν είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να καταλήξουμε με ένα metaverse», είπε ο Carmack, ο οποίος μιλάει για την έννοια του metaverse από τη δεκαετία του 1990.

Το πρόβλημα, εξήγησε, είναι ότι η ιδέα είναι μια «παγίδα για ‘αστροναύτες’ σχεδιαστές αρχιτεκτονικής… μια κατηγορία προγραμματιστών ή σχεδιαστών που θέλουν να κοιτάζουν τα πράγματα μόνο από τα υψηλότερα επίπεδα». Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλούν για «κάθε ένα από τα παξιμάδια και τα μπουλόνια ή τις λεπτομέρειες», παραπονέθηκε.

«Αλλά εδώ είμαστε σήμερα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε ότι τώρα είναι η ώρα να χτιστεί το metaverse, έτσι τα πράγματα κινούνται, οι πόροι ρέουν και η προσπάθεια σίγουρα θα γίνει», είπε ο γκουρού της τεχνολογίας.

«Έτσι, η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να προσπαθήσουμε να πάρουμε όλη αυτή την ενέργεια και να βεβαιωθούμε ότι πηγαίνει σε κάτι θετικό, και να είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε κάτι που θα έχει πραγματική αξία βραχυπρόθεσμα για τον χρήστη, επειδή η ανησυχία μου είναι ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε χρόνια, και να απασχολήσουμε χιλιάδες άτομα, ενδεχομένως, με πράγματα που δεν συνέβαλαν και τόσο πολύ στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πραγματικά τις συσκευές και το υλικό σήμερα».

Ο Carmack προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν το «μετασύμπαν» καταλήξει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας εταιρείας. «Το πρόβλημα είναι ότι αν πάρεις μια κακή απόφαση σε κεντρικό επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να τη διορθώσει», είπε. «Μπορείτε να αποκόψετε ολόκληρες πιθανότητες – πράγματα που μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά. Απλώς δεν πιστεύω ότι μια εταιρεία καταλήγει να παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις για αυτό».

Πηγή: Fortune.com