Ο Ζελένσκι ζητά από Σολτς και Μακρόν μαχητικά αεροσκάφη

Ο Ζελένσκι ζητά από Σολτς και Μακρόν μαχητικά αεροσκάφη
KYIV, UKRAINE - OCTOBER 25: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) German President Frank-Walter Steinmeier (L) and his Ukrainian counterpart Volodymyr Zelenskyy (R) hold a joint press conference after their meeting in Ukraine’s capital Kyiv on October 25, 2022. Ukrainian Presidency / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Θα σπάσει άλλο ένα ταμπού; Ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει έκκληση για έναν «συνασπισμό μαχητικών». Βερολίνο και Παρίσι κρατούν επιφυλακτική στάση. Οι πιέσεις από ανατολική Ευρώπη ξεκίνησαν.

Προς στιγμή επικράτησε αμηχανία. Μπαίνοντας στην αίθουσα συνεντεύξεων του Μεγάρου των Ηλυσίων ο καγκελάριος Σολτς κατευθύνθηκε στο βήμα. Πίσω του ήταν η ουκρανική σημαία. Ο Ζελένσκι του το επισήμανε και ο Σολτς μετακινήθηκε στο βήμα με τη γερμανική σημαία υπό τα γέλια δημοσιογράφων. Είναι μερικά μικρά σημάδια της μεγάλης έντασης που επικρατεί αυτές τις ημέρες πλησιάζοντας στον ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά κυρίως των νέων πιέσεων που ασκούνται στον Γερμανό καγκελάριο, μετά την αποστολή Leopard να συναινέσει και στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος τόσο από το Λονδίνο όσο και χθες βράδυ από το Παρίσι. ” Έτσι βλέπω τις διαπραγματεύσεις μας σήμερα. Όλα είναι προφανή. Όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία αποκτήσει ισχυρά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, Εμμανουέλ, όσο πιο γρήγορα οι πιλότοι μας θα μπορέσουν να αποκτήσουν σύγχρονα αεροπλάνα, Όλαφ, τόσο ισχυρότερος θα είναι ο συνασπισμός των τανκς μας. Σας είμαι ευγνώμων που ξεκινήσατε αυτόν το δρόμο, για να τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Για να επιστρέψουμε κάποια μέρα την ειρήνη στην Ευρώπη”.

Όπως και νωρίτερα στο Λονδίνο, οι δύο ηγέτες απέφυγαν να δεσμευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπογράμμισαν την ετοιμότητα των χωρών τους να στηρίξουν το Κίεβο μέχρι τέλους. Απαρατήρητη δεν πέρασε η αναφορά Μακρόν στην ανάγκη συντονισμού με εταίρους και συμμάχους.

“Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο” τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. “Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει. Όσο επιτίθεται, θα είναι απαραίτητο για εμάς να συνεχίσουμε, να προσαρμοστούμε και να διαμορφώσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της Ουκρανίας και του μέλλοντός της. Ακριβώς όπως πραγματοποιήσαμε νέες παραδόσεις αμυντικού εξοπλισμού τις τελευταίες εβδομάδες, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα συζητήσουμε απόψε μαζί τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ουκρανίας. Θα ενεργούμε πάντα σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους μας”.

Ξεκίνησαν οι πιέσεις

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς δεν ξέφυγε από τη γνωστή γραμμή κάνοντας αναδρομή στα όσα Ευρώπη και Γερμανία έχουν δώσει στην Ουκρανία: «μαζική οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη, βαρύ πυροβολικό, αεράμυνα και πιο πρόσφατα άρματα μάχης» υποσχόμενος ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι τέλος. Αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι από την αρχή αυτού του πολέμου έχουν σπάσει πολλά ταμπού.

Όπως σχολιάζει το Spiegel, αυτό που θεωρούνταν χθες κόκκινη γραμμή, σήμερα φαντάζει απολύτως απαραίτητο για τον πόλεμο και εφικτό. Πάντως οι συζητήσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθούν στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου σε μερικές ημέρες. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης πιέζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Deutsche Welle