Ο Ζούκερμπεργκ εναποθέτει τις ελπίδες του στο νέο αντίπαλο του TikTok που ανέπτυξε η Meta

Ο Ζούκερμπεργκ εναποθέτει τις ελπίδες του στο νέο αντίπαλο του TikTok που ανέπτυξε η Meta
epa08667463 (FILE) - A close-up shows the video-sharing application TikTok on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020 (reissued 14 September 2020). According to statement issued by Microsoft, Chinese company ByteDance refused to sell its USA operations of TikTok to the US tech giant. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Christiaan Hetzner

Το μεγάλο re-branding – δηλαδή η μετάβαση στη Meta – υποτίθεται ότι θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον του Facebook, αλλά το ιστορικό κραχ της Πέμπτης απέδειξε ότι αυτό απέτυχε θεαματικά.

Πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση έγιναν …καπνός μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ο αριθμός των καθημερινά ενεργών χρηστών στο Facebook μειώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, πέφτοντας κατά 1 εκατομμύριο σε 1,929 δισεκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για ιστορική πρωτιά – δεν έχει υπάρξει ξανά ημερήσια πτώση χρηματιστηριακής αξίας αυτού του μεγέθους.

Εν μέσω ενδείξεων ότι το Facebook θα μπορούσε να είναι το επόμενο προϊόν του τεχνολογικού τομέα μετά την Peloton και το Netflix που θα «βγει εκτός ανάπτυξης», η κορυφαία προτεραιότητα για τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι τώρα να αναπτύξει το νέο του προϊόν περιεχομένου βίντεο Reels, ως μια καλή εναλλακτική για το εξαιρετικά δημοφιλές TikTok.

Το πολυδιαφημισμένο metaverse μπορεί να περιμένει.

Οι προοπτικές της εταιρείας φαίνονταν επίσης δυσοίωνες με ετήσια αύξηση των εσόδων της μόνο κατά 3% έως 11% για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, γεγονός που ώθησε τη μετοχή να χάσει λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της την Πέμπτη, συμπαρασύροντας μαζί της και άλλες μεγάλες μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snap και το Twitter.

«Η έκπληξη ήταν η πρόβλεψη για τα έσοδα του 1ου τριμήνου στα 27-29 δισ. δολάρια, κάτω από τα 30,29 δισ. δολάρια των εκτιμήσεων, με πολλαπλά προβλήματα που πιθανότατα θα συνεχιστούν στο 2ο τρίμηνο», έγραψε η Bank of America σε ερευνητικό σημείωμα.

Σχεδόν αμέσως, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της κλήσης με επενδυτές την Τετάρτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ότι η Meta δυσκολεύτηκε να βρει μια αδυναμία στο TikTok που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Οι Millennials και οι Gen Zers συνεχίζουν να προτιμούν την πλατφόρμα περιεχομένου χρηστών της ByteDance, που έχει αμφισβητήσει ευθέως την παντοκρατορία του Instagram και του Facebook.

«Οι άνθρωποι έχουν πολλές επιλογές για το πώς θέλουν να περνούν τον χρόνο τους», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, προσπαθώντας προφανώς να χρυσώσει το χάπι. «Και εφαρμογές όπως το TikTok αναπτύσσονται πολύ γρήγορα».

Θα μπορούσαν να υπάρχουν και βαθύτεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ο Ζούκερμπεργκ κατηγορείται ολοένα και περισσότερο για μία νοοτροπία ανάπτυξης με κάθε κόστος, η οποία επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση των κερδών μέσω του engagement και όχι στον ενεργό συντονισμό των κοινοτήτων στην πλατφόρμα.

Hashtags όπως το #DeleteFacebook έκαναν την εμφάνισή τους εν μέσω της ιδέας ότι οι αλγόριθμοί της πλατφόρμας βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ο φόβος ριζοσπαστικοποιώντας τους πάντες, από τους συνωμοσιολόγους του QAnon και του Stop the Steal μέχρι τους υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος.