Ocean Yachts: Τα «αστέρια» της ελληνικής θάλασσας

Ocean Yachts: Τα «αστέρια» της ελληνικής θάλασσας

Ο αδελφοί Αναργύρου επέστρεψαν έπειτα από δραστηριοποίηση 40ετών στη Βραζιλία για να φτιάξουν το δικό τους ναυπηγείο στην Ελλάδα.

Τελικά φαίνεται να ισχύει ότι οι Έλληνες της ξενιτιάς πονάνε πιο πολύ τον τόπο τους και όποτε τους δίνεται η δυνατότητα, τη στηρίζουν με επενδύσεις. Εδώ και 12 χρόνια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η Ocean Yachts, συμφερόντων Κωνσταντίνου Αναργύρου, η οποία είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία κατασκευής χειροποίητων σκαφών 15-16 μέτρων.

Η εταιρεία μπορεί να έχει παρουσία στη χώρα τουλάχιστον μια δεκαετία, ωστόσο, η εμπειρία των αδελφών Αναργύρου, του Κωνσταντίνου και του Μανώλη, πάνω στην κατασκευή σκαφών είναι πολυετής. Για περισσότερα από 40 χρόνια  δραστηριοποιούνταν στην αγορά της Βραζιλίας μέσω ιδιόκτητου ναυπηγείου, τιθασεύοντας τα εξωτικά νερά της περιοχής. «Από μικρός αγαπούσα τη θάλασσα και πάντα είχα δικό μου σκάφος. Όταν πήγαμε στη Βραζιλία  ήθελα να κάνω το χόμπι μου βασική δουλειά και έτσι φτιάξαμε με τον αδερφό μου το ναυπηγείο», αναφέρει ο Κων/νος Αναργύρου.

Ποιες είναι οι 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα

Ο νόστος ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του και αφού διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε αποκτήσει ακόμη όμοιο δικό της ιδιωτικό ναυπηγείο, επέστρεψε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να κατασκευάσει το πρώτο ιδιωτικό ναυπηγείο και την πρώτη ναυπηγοεπασκευαστική ζώνη για 15μετρα σκάφη. Από όταν ήρθε στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί συνολικά 120 σκάφη 15- 16 μέτρων.

Εδώ και αρκετό καιρό η εταιρεία έχει βάλει αέρα στα πανιά της, αφού έπειτα από πέντε χρόνια κατάφερε να λάβει την πολυπόθητη άδεια για την κατασκευή ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας, μια επένδυση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ που έχει παγώσει προσωρινά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες.

1/3

Διαβάστε ακόμη: ΦΙΞ: Όνομα βαρύ σαν (ελληνική) ιστορία

Η κατασκευή σκαφών αρχίζει να παίρνει και πάλι μπρος καθώς Έλληνες του εξωτερικού και ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για παροχή χρηματοδότησης. «Οι προσπάθειες που καταβάλουμε το τελευταίο διάστημα είναι τιτάνιες. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ακόμα και σήμερα δέχτηκα τηλεφωνήματα και σε λίγο καιρό θα έχουμε καταλήξει στον επενδυτή».

Ο Έλληνας επιχειρηματίας θεωρεί ότι η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη θα δώσει παράλληλα ώθηση στις πωλήσεις των σκαφών, οι οποίες την τελευταία 4ετία είναι ανεμικές. Δεν διστάζει να χαρακτηρίσει το προϊόν ως απαγορευτικό για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αυτή τη στιγμή η ανάσα έρχεται από το εξωτερικό, με το ποσοστό των εξαγωγών να διαμορφώνεται στο 40% επί των συνολικών πωλήσεων, κυρίως σε Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία και Σουηδία. Η εταιρεία Ocean Yachts θεωρείται αναμφίβολα leader στην ελληνική αγορά αφού είναι η μόνη που διαθέτει δικό της ναυπηγείο και κατασκευάζει χειροποίητα σκάφη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και οι Γάλλοι δεν έχουν την ίδια παράδοση στις θάλασσες, εντούτοις κατέχουν τις πιο ισχυρές κατασκευάστριες εταιρείες σκαφών.

Ο Κων/νος Αναργύρου δεν μένει πάντως με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει ήδη ετοιμάσει τα επόμενα βήματα της εταιρείας και περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Σε συνεργασία με έναν από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές του κόσμου, τον αγγλικής καταγωγής Bill Dixon, έχουν κατασκευαστεί τα καλούπια για  το καινούριο και πιο καινοτόμο σκάφος του στόλου της Ocean Yachts , το Ocean Star 62.1, μήκους 19 μέτρων.


Χαρακτηριστικό των σκαφών της Ocean Yacths είναι το μπλε τους χρώμα και η κοινή τους ονομασία Ocean Stars, γιατί πραγματικά πρόκειται για «αστέρια» που δεν κοσμούν τον ουρανό, αλλά τη θάλασσα. Είναι όλα χειροποίητα και όχι μαζικής κατασκευής όπως εκείνα του εξωτερικού  και το κόστος τους κυμαίνεται από €300.000 έως €500.000. Οι πρώτες ύλες είναι εισαγωγής και προέρχονται κυρίως από Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία.

Το όνειρο του Κων/νου Αναργύρου είναι πλέον η ανάκτηση της χαμένης αίγλης της Ελλάδας στον κλάδο του επαγγελματικού yachting και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στη χώρα. Καταλήγει λέγοντας πως «κανονικά θα έπρεπε να υπήρχαν μαρίνες από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, η δικιά μας Κυανή Ακτή, που να προσφέρουν υποδομή, ευκολίες, ανέσεις και υψηλό επίπεδο σέρβις». Ας ελπίσουμε ότι οι χαράσσοντες τη ναυτιλιακή πολιτική θα τον ακούσουν.

Διαβάστε ακόμη: Με ξύλινα ποδήλατα θα κυκλοφορούν σύντομα οι Θεσσαλονικιοί!