«Όχι άλλο …κάρβουνο» δηλώνουν οι μεγάλοι επενδυτές

«Όχι άλλο …κάρβουνο» δηλώνουν οι μεγάλοι επενδυτές

Ένας αυξανόμενος αριθμός μεγάλων επενδυτών εναντιώνεται στις εταιρείες γαιανθράκων.

Η KLP, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης συνταξιοδοτικών πόρων της Νορβηγίας, είναι ο τελευταίος μεγάλος επενδυτής παγκοσμίως που υιοθέτησε επίσημα θέση αντίθετη προς τις εταιρείες γαιανθράκων. Συγκεκριμένα, θα πουλήσει όλες τις τοποθετήσεις της στις εταιρείες αυτές και θα επενδύσει ποσό άνω των 75 εκατ. δολαρίων σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Απομακρύνουμε τις επενδύσεις μας από τις εταιρείες γαιανθράκων ώστε να τονίσουμε την ανάγκη μεταστροφής από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο Σβέρε Θόρνες, διευθύνων σύμβουλος της KLP.

Αυτό σημαίνει ότι η KLP θα θέσει εκτός του χαρτοφυλακίου της κάθε μετοχή ή ομόλογο από εταιρείες που λαμβάνουν πάνω από το μισό του τζίρου τους από γαιάνθρακες ή παρεμφερείς δραστηριότητες, όπως π.χ. λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και δεν είναι η μόνη. Τον περασμένο Μάιο το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοίνωσε ότι παύει κάθε περαιτέρω επένδυση σε εταιρείες γαιανθράκων, αφότου φοιτητές και διδάσκοντες έκαναν έκκληση στο ίδρυμα να αναλάβει δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ίσως η μεγαλύτερη και γνωστότερη από-επένδυση στον κλάδο μέχρι τώρα προήλθε από το Rockefeller Brothers Fund -με χαρτοφυλάκιο ύψους 860 εκατομμυρίων δολαρίων- τον Σεπτέμβρη, όταν αυτό δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει πλήρως κάθε τοποθέτηση σε ορυκτά καύσιμα. Σημειώστε ότι η οικογένεια Ροκφέλερ έχτισε την περιουσία της καταρχήν ελέγχοντας την Standard Oil Company στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τόσο από τη Νορβηγία όσο κι από το Στάνφορντ ζητήθηκε να ξεφορτωθούν από το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο και τις μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά μια τέτοια κίνηση κρίθηκε πρώιμη στην τρέχουσα συγκυρία.

Αυτές οι από-επενδύσεις λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι αποκαλούμενες και «κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις» γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.

Στοιχεία ενεργητικού αξίας πάνω από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ελέγχονται από αμερικανικά επενδυτικά fund τα οποία εφαρμόζουν κάποια μορφή ελέγχου της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και διοικητικής απόδοσης μιας εταιρείας, σύμφωνα με το Φόρουμ Αειφόρου και Υπεύθυνης Επένδυσης.

«Όλο αυτό ξεκινά από τους πελάτες μας και τα αιτήματά τους» δήλωσε η Λίζα Γουολ, διευθύνουσα σύμβουλος του Φόρουμ.