«Όχι» από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στον Νετανιάχου για την Ιερουσαλήμ

«Όχι» από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στον Νετανιάχου για την Ιερουσαλήμ
epa06382387 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) and Polish Foreign Minister Witold Waszczykowski (L), European Commissioner for European Neighborhood Policy Johannes Hahn (2-L) and Belgian Foreign Minister Didier Reynders (R) attend a breakfast meeting with EU foreign ministers at the EU Council building in Brussels, Belgium, 11 December 2017. The meeting, shortly after US President Donald J. Trump recognized Jerusalem as a capital of Israel, will focus on bilateral relations and regional developments. EPA/GEERT VANDEN WIJNGAERT / POOL

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνάντησε την άρνηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ζήτημα που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε την υπόθεσή του στην Ευρώπη για να ζητήσει από συμμάχους να αναγνωρίσουν, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όμως αντιμετώπισε μια σταθερή άρνηση από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι θεωρούν ότι η κίνηση αυτή συνιστά πλήγμα κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Νετανιάχου δήλωσε πως η κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε δυνατή την ειρήνη στη Μέση Ανατολή «επειδή αναγνώρισε πως η πραγματικότητα είναι η ουσία της ειρήνης, το θεμέλιο της ειρήνης».

Όμως ακόμη και οι στενότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν απορρίψει αυτή τη λογική και υποστηρίζουν πως η μονομερής αναγνώριση της πρωτεύουσας του Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τη βία και να καταστρέψει περαιτέρω τις πιθανότητες για ειρήνη.

Έπειτα από ένα πρόγευμα εργασίας ανάμεσα στον Νετανιάχου και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως κανένας από τους Ευρωπαίους που συμμετείχαν σ’ αυτή την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση δεν εξέφρασε υποστήριξη για την απόφαση του Τραμπ και καμιά χώρα δεν είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να ανακοινώσει σχέδια για τη μεταφορά της πρεσβείας της.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν πιστεύω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαργκότ Βάλστρομ.

Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που προσέρχονταν στη συνάντηση επαναλάμβαναν τη θέση της Ένωσης ότι τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967 -περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς και της Δυτικής Όχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν- δεν βρίσκονται εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Η θέση του Ισραήλ φαίνεται πως βρίσκει περισσότερη υποστήριξη σε ορισμένα κράτη της ΕΕ απ’ ό,τι σε άλλα. Την περασμένη εβδομάδα το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η τσεχική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Ουγγαρία μπλόκαρε ένα σχέδιο δήλωσης της ΕΕ που καταδίκαζε την κίνηση των ΗΠΑ.

Όμως η Πράγα ανακοίνωσε αργότερα πως δέχεται την κυριαρχία του Ισραήλ μόνο επί της Δυτικής Ιερουσαλήμ και η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως δεν έχει αλλάξει η θέση της υπέρ μιας λύσης των δύο κρατών.

Μογκερίνι: Η μόνη λύση βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών

«Η μόνη ρεαλιστική επίλυση στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης και στην Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη του Συμβουλίου, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η θέση των χωρών-μελών της ΕΕ όσον αφορά την Ιερουσαλήμ είναι πάγια και «ενωμένη». «Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να σέβονται τη συναινετική συμφωνία για την Ιερουσαλήμ μέχρι να επιλυθεί το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών», ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε: «Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ βλέπουμε την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για ειρήνη με όλες τις πλευρές και με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους».

 Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters