Οδήγηση χωρίς… οδηγό: Μια τάση που όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες κυνηγούν

Οδήγηση χωρίς… οδηγό: Μια τάση που όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες κυνηγούν
epa03211046 A Handout photograph released by Google on 08 May 2012 showing a Toyota Prius self-driving car. News reports state that Google has obtained a license in the state of Nevada, which changed its laws in March to allow self-drive cars, to operate the vehicle. EPA/GOOGLE / HO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Mercedes, την GM και την Audi ως την Google: Όλοι θέλουν να πετύχουν στον χώρο της αυτόνομης οδήγησης.

Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί για αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες μια μεγάλη πρόκληση. Οι μελέτες, οι έρευνες και οι πειραματισμοί είναι καθημερινοί εδώ και χρόνια και διακαής πόθος όλων όσων ασχολούνται με το θέμα είναι να βρεθεί λύση στα προβλήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης.

Η Google πάντα ήταν και θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρα σε αυτό τον τομέα, καθώς βρίσκεται μπροστά από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η General Motors, η Mercedes-Benz και η Audi. Ήδη η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες για την αγορά δεκάδων αυτοκινήτων που φέρουν την ανάλογη τεχνολογία, προκειμένου αυτά να συμβάλλουν στην έρευνά της, δίνοντας λύσεις στην αυτόνομη οδήγηση.

Η GM σχεδιάζει σύντομα να ξεκινήσει μια υπηρεσία με το Chevrolet Bolt το οποίο δεν θα έχει τιμόνι. Οι επικεφαλής του προγράμματος θεωρούν ότι μπορούν να φθάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λίγο μετά το 2020. Ο δρόμος προς την αυτόνομη οδήγηση είναι μακρύς και εξαιρετικά περίπλοκος, αλλά μπορεί να αποτελέσει και καταστροφικός καθώς τα ατυχήματα είναι εντός προγράμματος. Όπως έγινε πρόσφατα με το θάνατο ενός πεζού. Επίσης, ένα από τα αυτόνομα φορτηγά της Waymo συμμετείχε σε σύγκρουση πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, πολλοί επικεφαλής αγωνίζονται να κυριαρχήσουν την τεχνολογία και να τη θέσουν σε λειτουργία το συντομότερο. Τα επόμενα τρία χρόνια, σχεδόν όλοι τους θα είναι σε θέση να αναδείξουν αυτοκίνητα ικανά να πλοηγούν σε δρόμους της πόλης σε χαμηλές ταχύτητες και σε σταθερές διαδρομές.

Σύμφωνα με μελέτη της Goldman Sachs, προβλέπει ότι τα robo-taxis θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που θα τα κατέχουν αυξάνοντας τα έσοδά τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι και το 2030 τα έσοδα των εταιρειών θα αγγίζουν τα 285 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η έλλειψη οδηγού αποτελεί μια μεγάλου μεγέθους οικονομία. Να σημειώσουμε ότι ήδη η Waymo έχει αναλύσει πάνω από 5 εκατομμύρια μίλια που έχουν γίνει στις δοκιμές σε 25 πόλεις. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε συγκεκριμένα προγράμματα δοκιμών περίπου 563.000 μιλίων υπήρξαν μόνο τρεις συγκρούσεις, ενώ η GM είχε 22 ατυχήματα σε περίπου 132.000 μίλια.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο χώρο της αυτόνομης οδήγησης ένα αυτοκίνητο στοιχίζει ιδιαίτερα ακριβά, ενώ διαθέτει ακριβά ανταλλακτικά και συντήρηση. Αυτό σε πρώτη φάση, αφού καθώς βγαίνουν στην παραγωγή περισσότερα αυτοκίνητα το κόστος θα πέφτει και θα μπορεί μια εταιρεία να επενδύσει ευκολότερα.

Η GM σχεδιάζει να δαπανήσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον ετήσιο προϋπολογισμό για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Αυτά όσον αφορά τα αυτοκίνητα, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι μελέτες για την αυτόνομη οδήγηση σε φορτηγά.