«Οδικός χάρτης αμυντικής συνεργασίας» ΗΠΑ – Ελλάδας

«Οδικός χάρτης αμυντικής συνεργασίας» ΗΠΑ – Ελλάδας

Συμφωνία Τσακ Χέιγκελ και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οι υπουργοί ‘Αμυνας των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Τσακ Χέιγκελ και Δημήτρης Αβραμόπουλος συμφώνησαν, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντησή τους, σε ένα «οδικό χάρτη αμυντικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζορτ Λιτλ.

Ο κ. Χέιγκελ υποδέχθηκε τον Έλληνα ομόλογο του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον ευχαρίστησε για την «μακροχρόνια φιλοξενία» μονάδων του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας, δήλωσε ο κ. Λιτλ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το ρόλο της βάσης στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον κ. Λιτλ, ο κ. Χέιγκελ επαίνεσε την Ελλάδα για τη συμβολή της στη «διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας» στα Βαλκάνια, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία της Ελλάδας μέσα στα πλαίσια της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Στρος-Καν: «Η πολιτική είναι παρελθόν για μένα»

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι Χέιγκελ και Αβραμόπουλος συζήτησαν θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» για την «στρατηγική σημασία» στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Συρίας. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την «εταιρική σχέση» και υποσχέθηκε τη διατήρηση της «ισχυρής σχέσης» μεταξύ των δυο συμμάχων, όπως επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Λιτλ δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και δεσμεύτηκαν για την αναγνώριση των εν λόγω δραστηριοτήτων μέσω της ανάπτυξης ενός «οδικού χάρτη αμυντικής συνεργασίας» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ο κ. Αβραμόπουλος ολοκληρώνει το πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον με επίσκεψη στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ