“Οδικός χάρτης” των φοροϋποχρεώσεων Δεκεμβρίου: Τι πληρώνεται, τι δηλώνεται

“Οδικός χάρτης” των φοροϋποχρεώσεων Δεκεμβρίου: Τι πληρώνεται, τι δηλώνεται
Photo: pixabay.com
Σειρά δόσεων φόρων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά περίπου 3 δισ. ευρώ θα πάνε από τις “τσέπες” των φορολογουμένων στο κρατικό ταμείο μόνο σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, άμεσους και έμμεσους φόρους.  

του Γιώργου Αλεξάκη

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν μέχρι το τέλος του χρόνου εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από εκκρεμότητες, που λήγουν έως το τέλος του χρόνου, όπως πληρωμές δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ,  ρυθμίσεις οφειλών αλλά και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Παράλληλα, θα πρέπει να διευθετήσουν μια σειρά από υποχρεώσεις για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε να αποφύγουν έξτρα φόρους, πρόστιμα και “καμπάνες”. Συγκεκριμένα, ο λόγος για τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά, τεκμήρια, κληρονόμους, κατοίκους εξωτερικού, όπως και δηλώσεις ακινησίας οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν, έως το τέλος του έτους, είναι οι εξής:

  1. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν την 8η δόση ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους.
  2. Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί και η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για τους πληγέντες περιοχές που αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με βάση τη σχετική απόφαση στις 29.12.2023 λήγουν, προς ώρας, τουλάχιστον, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες έληξαν από 04.09.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές της παρούσας παραγράφου που δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς πίνακες με τις προβλέψεις για μεγαλύτερες αναστολές πληρωμών.

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους να καλύψουν τις πληρωμές τους.

Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων

Σε σχέση με τα Τέλη Κυκλοφορίας, η  προθεσμία για την πληρωμή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους. Mπορούν να πληρωθούν μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Το Youth Pass

Επιπλέον, περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου έχουν νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την ενίσχυση των 150 ευρώ.

Οι άλλες φοροϋποχρεώσεις

Επίσης, μέχρι τέλος του έτους πρέπει να γίνουν οι μια σειρά από δηλώσεις. Συγκεκριμένα, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά, ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις.   H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020.  Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι  δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

Επίσης μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να γίνει η δήλωση ακινησίας οχημάτων. Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων για την μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ

Επίσης, οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την “παγίδα” των τεκμηρίων, θα πρέπει να προβούν σε σχετικές δηλώσεις για καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 επικαλούμενοι γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Η δήλωση πρέπει γίνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty

Επίσης, μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν  χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

Τέλος, όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr