Οδυσσέας Αθανασίου: Οι κρατήσεις κατοικιών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία

Οδυσσέας Αθανασίου: Οι κρατήσεις κατοικιών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία
Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου LAMDA Development
Στο 75% οι προκαταβολές για τον Marina Tower - Τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από υφιστάμενες προκαταβολές πελατών στο Ελληνικό προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ - Κέρδη ρεκόρ 224,6 εκατ. ευρώ για τη Lamda Development στο εξάμηνο με όχημα το Ελληνικό.

Επιχειρηματικές συμφωνίες και κρατήσεις κατοικιών/διαμερισμάτων στο Ελληνικό δίνουν μεγάλη ώθηση στην κερδοφορία της Lamda Development και αισιοδοξία στο επιτελείο του ομίλου για την επιτυχή συνέχεια του έργου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου της LAMDA Development περιλαμβάνουν για πρώτη φορά την ενοποίηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. (100% θυγατρική) ενώ η επανεκτίμηση, από ανεξάρτητο εκτιμητή (Savills), της αξίας μέρους επενδυτικών ακινήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. βελτίωσε τα αποτελέσματα της εισηγμένης κατά 306 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδυτικών ακινήτων του έργου Ελληνικού περιλαμβάνονται τα Εμπορικά Κέντρα και οι λοιπές εμπορικές χρήσεις, τα γραφεία, το ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο-καζίνο, καθώς και οι χρήσεις σχετικά με τον αθλητισμό και τα σχολεία. Αντίθετα, οι υπεραξίες που θα προκύψουν από τις οικιστικές αναπτύξεις θα παρουσιάζονται στα αποτελέσματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης και της έναρξης της κατασκευής τους.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο εξάμηνο, ανήλθαν σε 224,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 5,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Τα κέρδη EBITDA των malls, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 17% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους κατά το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη εταιρεία, παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στις δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου, η μέση πληρότητα των Εμπορικών Κέντρων παρέμεινε αμετάβλητη σε περίπου 99%.

Οι κρατήσεις στο Ελληνικό

Αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και τις κρατήσεις κατοικιών – διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας (MRT) αλλά και των Παραλιακών Βιλών (Beach Villas), τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας.

Για τα διαμερίσματα του Πύργου της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 338 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Για τις Βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών και για τις 27, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα να υπολογίζονται σε 345 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Σημειώνεται επίσης ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων καταγράφει σημαντική βελτίωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2021 αυξήθηκε 13% και 28% αντιστοίχως έναντι του 2020. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης προς τα επίπεδα του 2019 (για την περίοδο Ιούνιος-Αύγουστος βρίσκεται σε επίπεδα περίπου 10-15% χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019).

Στο σύνολο των εμπορικών κέντρων και για την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος 2021, ποσοστό περίπου 25% των καταστημάτων κατέγραψε αύξηση πωλήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019, με την συνολική επισκεψιμότητα την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος 2021 να καταγράφει σημαντική αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020 (Ιούλιος: +5%, Αύγουστος: +22%).

Πάνω από τις προσδοκίες

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά: «To 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο! Η ενσωμάτωση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στη LAMDA Development, μετά την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, αύξησε ήδη την αξία της εταιρείας κατά 26%. Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού προχωρά με ταχείς ρυθμούς και με τους καλύτερους οιωνούς. Το αποδεικνύουν οι σημαντικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί για την ανάπτυξη των δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο από κοινού με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ, για την πώληση των γραφειακών χώρων στην Τράπεζα Πειραιώς και για την αξιοποίηση του retail park με τον όμιλο Fourlis. Όσον αφορά στις κρατήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων αυτές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες προκαταβολές πελατών να προσεγγίζουν ήδη το ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν και άλλες ευχάριστες ειδήσεις για τους μετόχους της LAMDA».