ΟΦΕΤ: Η σημασία της διαφορετικότητας σε εποχές προκλήσεων

ΟΦΕΤ: Η σημασία της διαφορετικότητας σε εποχές προκλήσεων
Οι UNI-PHARMA & InterMed έχουν τρεις πυλώνες στους οποίους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση αναφορικά με την πολυπλοκότητα των προσωπικοτήτων τους, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και το φύλο.

Από την Ιουλία Τσέτη*

Διανύουμε μία εποχή δύσκολη, επικίνδυνη και αβέβαιη. Ο κόσμος μας και οι κοινωνίες καλούνται να αντιδράσουν σε γεγονότα που δεν αντιπροσωπεύουν το 2022.

Αισθάνομαι ότι κάθε φορά που προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά κάνουμε και τρία βήματα πίσω. Η καθημερινότητά μας βομβαρδίζεται από ειδήσεις οι οποίες απαξιώνουν την ανθρώπινη υπόσταση. Γι’ αυτό θεωρώ πως οι εταιρείες και οι οργανισμοί πρέπει καθημερινά να αξιοποιούν τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, ώστε να ενισχύουν και να εξυψώνουν τον άνθρωπο στην επαγγελματική του ζωή και κατ’ επέκταση και στην προσωπική του.

Πιστεύω πώς ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη πρέπει να είναι ευτυχισμένοι/ες με το αντικείμενό τους ή με την εταιρεία στην οποία εργάζονται, ώστε να είναι και ευτυχισμένος άνθρωπος στην προσωπική του ζωή και vice versa. Δεν μπορούμε να αποκλείουμε κομμάτια της ζωής μας χωρίς να θεωρούμε ότι δεν έχουν αλληλεπίδραση στην ψυχοσύνθεσή μας.

Οι UNI-PHARMA & InterMed έχουν 3 πυλώνες στους οποίους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση αναφορικά με την πολυπλοκότητα των προσωπικοτήτων τους, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και το φύλο.

Αναλυτικά, οι άνθρωποί μας μπορεί να διαθέτουν από απολυτήριο λυκείου έως και post PhD. Η εκπαίδευση για εμάς αποτελεί μεν ένα σημαντικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα για το ερευνητικό κομμάτι, ωστόσο δεν είναι αυστηρή προϋπόθεση. Δίνουμε έμφαση στην παιδεία των ανθρώπων και όχι αποκλειστικά και ψυχρά στα πτυχία τους. Επιπρόσθετα, αν κανείς επισκεφθεί τα εργοστάσιά μας, θα εντυπωσιαστεί από το εύρος των ηλικιών που διαθέτουμε. Έχουμε συναδέλφους που βρίσκονται μόλις στον 18ο έτος της ηλικίας τους και αντίστοιχα έχουμε συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται από εμάς. Είμαστε υπερήφανοι που δίνουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν έχουν καν ξεκινήσει τις σπουδές τους ή είναι ανειδίκευτοι εργάτες, να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε εμάς.

Τέλος, το φύλο είναι ένας τομέας που δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση. Κι εγώ προσωπικά ως γυναίκα, στην αρχή της καριέρας μου είχα βιώσει την υποτίμηση και είναι κάτι που δεν επιτρέπω να συμβαίνει, τουλάχιστον στο δικό μου Όμιλο. Αν και το ποσοστό γυναικών της Ανώτατης Διοίκησης είναι 65% και το συνολικό ποσοστό εργαζομένων γυναικών είναι αρκετά υψηλό, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε βιομηχανία, δεν εφησυχάζουμε. Διενεργούμε πληθώρα ενεργειών ώστε να δίνουμε το κίνητρο σε γυναίκες όχι μόνο να εισέλθουν στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και να συνεχίσουν με ανοδική πορεία, χτίζοντας θεμέλια για μια λαμπρή καριέρα. Τόσο με εσωτερικά προγράμματα όσο και συνεργασίες, χαρακτηριστικά θα αναφέρω την τελευταία μας συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για της γυναίκες πρόσφυγες, τα θετικά αποτελέσματα της οποίας, θα δείτε πολύ σύντομα.

Ως πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, εδώ και ένα χρόνο που έχω την τιμή να βρίσκομαι στο τιμόνι, αλλά και ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, εκτιμώ, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα και να βοηθήσουμε ώστε να μειωθούν οι ανισότητες από όπου και εάν προέρχονται. Και οι κρίσεις είναι γεγονός ότι εντείνουν δραματικά τις ανισότητες. Όλοι μας, αλλά περισσότερο ο επιχειρηματικός κόσμος, θα πρέπει να στραφεί σε μία άλλη κουλτούρα, σε έναν άλλον τρόπο σκέψης και δράσης, με έμφαση τη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων, του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας. Πάντα υπό την «ομπρέλα» της Βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της συμπερίληψης.

Οι εργαζόμενοι/ες σε κάθε επιχείρηση, ή Οργανισμό, οφείλουν να δημιουργούν αβίαστα και να εκφράζονται ελεύθερα. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι κοινωνίες, όσο και οι οικονομίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν. Το momentum σήμερα επιβάλλει να δούμε σφαιρικά τον κάθε άνθρωπο ως ξεχωριστή οντότητα, με τα μοναδικά στοιχεία του, και έτσι να μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε στις επιχειρήσεις μας. Ενσωματώνοντας τα μοναδικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτουν, χωρίς αποκλεισμούς και στιγματισμό και δίνοντάς τους βήμα και ευκαιρίες εξέλιξης, ώστε να είναι πιο αποδοτικοί στην εργασία τους, να δουλεύουν με μεγαλύτερο πάθος και αφοσίωση σ’ αυτήν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη με ευσυνειδησία προς την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Μην ξεχνάμε άλλωστε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από 73 χρόνια, η οποία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και αναφέρει ρητά ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι  ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».
Το θέμα της μοναδικότητας και συμπερίληψης,  που πρέπει να το ανοίξουμε σήμερα στο δημόσιο διάλογο και να μην το αφήσουμε να κλείσει ποτέ, παρά μόνο όταν σιγουρευτούμε πως κάνουμε λόγο για πραγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα και πολιτικές τα οποία θα επενδύουν στα ξεχωριστά και μοναδικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των εργαζομένων μας!

*Η Ιουλία Τσέτη είναι φαρμακοποιός MSc, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas.

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα