Ογδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ογδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό διεγνώσθηκε στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, στην χώρα έχουν ελεγχθεί 270 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε 570 δείγματα.

Το σημερινό κρούσμα είναι το 8ο που ανακοινώνεται επισήμως.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε στην Ελλάδα κρούσματα κορωνοϊού που δεν έχουν διαγνωσθεί. Μάλιστα συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων καταγράφονται 3 με 5 εβδομάδες αφότου μπει κάποιος ιός σε μια χώρα.

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα- Σε ετοιμότητα οι αρχές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα για τον κορωνοϊό.

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων αλλά επικεντρώνονται και στην επόμενη φάση. Μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα, ενώ προετοιμάζονται αναλόγως γι’ αυτήν.

Όπως τόνισε άλλωστε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, «εάν καταφέρεις να περιορίσεις το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές ανθρώπων, π.χ. που ήρθαν από το Μιλάνο, έχεις πολύ σημαντικότερο βαθμό επιτυχίας του περιορισμού και της του περιορισμού και της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα σου. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις, που είδαμε στην Ιταλία, δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3-5 εβδομάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, όπου εφάρμοζαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εισόδου στη χώρα, ανθρώπων οι οποίοι προέρχονταν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Κίνας, διαπίστωσαν αρκετές εβδομάδας μετά, γύρω στις 4 με 5 εβδομάδες μετά, κρούσματα με άγνωστο τρόπο προέλευσης».

Έτσι, το βλέμμα των ειδικών στην Ελλάδα είναι στραμμένο στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την επόμενη μέρα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια. Η «Παμμακάριστος» είναι ένα από τα νοσοκομεία που θα νοσηλεύσει ασθενείς με κοροναϊό, εφόσον αυτό χρειαστεί. Η διοίκηση έχει ήδη λάβει οδηγίες για τη μετεγκατάσταση των ασθενών που τώρα νοσηλεύονται, μόλις πάρει εντολή. Η αιφνιδιαστική επιστράτευση της «Παμμακαρίστου» προκάλεσε αναστάτωση στους ασθενείς.

Στο μεταξύ, κλειστά παρέμειναν σήμερα 28 σχολεία για απολύμανση, 15 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα και 12 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το λουκέτο μπαίνει για προληπτικούς λόγους, καθώς σε κάποια σχολεία οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με άτομα που νοσούν, και σε άλλα οι μαθητές επέστρεψαν από εκδρομή σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα.