«Οι άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια» – Το βάναυσο πρόβλημα της ακρίβειας στην Αργεντινή του Μιλέι

«Οι άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια» – Το βάναυσο πρόβλημα της ακρίβειας στην Αργεντινή του Μιλέι
Photo: AFP
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν στα τρόφιμα που πετιούνται, ελπίζοντας να βρουν αρκετά για ένα γεύμα.

Η Σάντρα Μπολούτς, πωλήτρια φρούτων και λαχανικών στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής βλέπει μια ανησυχητική τάση καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται πάνω από 250%: οι πωλήσεις μειώνονται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν στα τρόφιμα που πετιούνται, ελπίζοντας να βρουν αρκετά για ένα γεύμα.

Η νοτιοαμερικανική χώρα περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με τη νέα κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι να προσπαθεί να σφάξει τον τριψήφιο πληθωρισμό με σκληρή λιτότητα, μια κίνηση που ενισχύει τα οικονομικά του κράτους, αλλά συμπιέζει σκληρά τους ανθρώπους.

Μια έκθεση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η φτώχεια πλησιάζει το 60% από 40% ένα χρόνο νωρίτερα, ασκώντας πίεση στα μεταρρυθμιστικά σχέδια και τις περικοπές δαπανών του Μιλέι να δείξουν γρήγορα αποτελέσματα, καθώς η οργή υποβόσκει σε όλη τη χώρα και οι άνθρωποι σφίγγουν το ζωνάρι τους προσπαθώντας να επιβιώσουν.

«Έχουμε κάποια κοντέινερ στο πίσω μέρος όπου πετιούνται τα σκουπίδια και όταν πηγαίνεις με ένα κουτί, βλέπεις 20 ανθρώπους να σε πλησιάζουν για να δουν τι μπορούν να πάρουν ως πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους» ανέφερε η Μπολούτς στο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν, αλλά τώρα βλέπει πολύ περισσότερους ανθρώπους.

«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι πολύ σκληρό, πολύ λυπηρό, γιατί υπάρχει πολύς κόσμος και πολλοί ηλικιωμένοι» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Μιλει έχει δρομολογήσει ορισμένα σκληρά μέτρα για την καταπολέμησή της, συμπεριλαμβανομένων επώδυνων περικοπών στις κρατικές δαπάνες, στοχεύοντας σε επιδοτήσεις για πράγματα όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι μεταφορές, ενώ παράλληλα επιδιώκει τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Η κυβέρνησή του υποτίμησε το πέσο πάνω από 50% τον Δεκέμβριο, γεγονός που εκτόξευσε περαιτέρω τον πληθωρισμό. Οι τιμές, ακόμη και σε όρους δολαρίου, άρχισαν να ανεβαίνουν, με τους Αργεντινούς κάθε είδους να αισθάνονται την πίεση.

«Είναι πολύ σοβαρό. Οι άνθρωποι παίρνουν λιγότερα ποσά, τα πορτοφόλια τους πονάνε πραγματικά» υποστήριξε η Μπολούτς.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου αργότερα την Τρίτη, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η μηνιαία άνοδος θα κυμανθεί γύρω στο 15,3%, από πάνω από 20% τον Ιανουάριο και 25% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση θα παραμείνει πάνω από το 250%.

Ωστόσο, ο Μιλέι δήλωσε ότι ο Μάρτιος θα μπορούσε να είναι «περίπλοκος» και τα μηνύματα στην οικονομία έχουν φανεί δυσοίωνα, με πτώση των πωλήσεων, της δραστηριότητας και της παραγωγής, ακόμη και όταν τα μέτρα λιτότητας έχουν συμπιέσει τις συντάξεις, τους κρατικούς μισθούς και τις δημόσιες επενδύσεις.

«Ο αντίκτυπος του κόστους των τροφίμων είναι απλά βάναυσος» δήλωσε η Ίνες Αμπροσίνι, μια 62χρονη που προσπαθεί να ψωνίζει σε αγορές χονδρικής για να βρει προσφορές.

«Όλα κοστίζουν πολλά χρήματα, τα τρόφιμα, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το να έρχεσαι σε αυτές τις αγορές σε βοηθάει να φροντίζεις λίγο περισσότερο το πορτοφόλι σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com