Οι δεξιότητες που ξεχωρίζουν την επιχειρηματική επιτυχία από την αποτυχία

Οι δεξιότητες που ξεχωρίζουν την επιχειρηματική επιτυχία από την αποτυχία
Η σημασία της εκπαίδευσης των μελών διοικητικού συμβουλίου για την βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων.

Της Ντιάνας Μαρκάκη – Bartholdi

Τα περισσότερα μέλη διοικητικών συμβουλίων πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται εκπαίδευση. Είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες, με μεγάλη εμπειρία, συχνά έχοντας διατελέσει διευθύνοντες σύμβουλοι ή έχοντας καταλάβει άλλες ανώτατες διοικητικές θέσεις. Παρά τα εντυπωσιακά αυτά διαπιστευτήρια, τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια εταιρειών αποτυγχάνουν.

Έχω βιώσει διοικητικά συμβούλια τα οποία απαρτίζονται από πολύ ικανούς ανθρώπους, αλλά το αποτέλεσμα είναι λιγότερο από ικανοποιητικό, επειδή η δυναμική και η χημεία δεν είναι σωστές. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα της συμβολής κάθε ατόμου, είναι απαραίτητο η δυναμική του διοικητικού συμβουλίου να είναι θετική, εστιασμένη και αποτελεσματική. Όλα αυτά τα θέματα – ο ρόλος και η δυναμική του διοικητικού συμβουλίου και των μελών του – είναι θέματα εκπαίδευσης με την ευρεία έννοια. Είναι θέμα εξέλιξης τόσο ως μεμονωμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου όσο και ως διοικητικό συμβούλιο στο σύνολό του, κάτι στο οποίο οδηγεί η καλή εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτι που πρέπει επίσης πάντα να γνωρίζουν τα μέλη διοικητικών συμβουλίων είναι ότι μια κρίση μπορεί να συμβεί σε έναν οργανισμό ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αν τα πράγματα έχουν κυλήσει ομαλά για δεκαετίες. Ένα διοικητικό συμβούλιο που γνωρίζει καλά τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να διαχειριστεί κάθε πρόκληση, όσο δύσκολη και αν είναι.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει συνεχώς. Οι κανονισμοί και τα θέματα συμμόρφωσης εξελίσσονται. Η συνεχής εκπαίδευση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνηση διασφαλίζει ότι τα διοικητικά συμβούλια γνωρίζουν ποιες είναι οι νομικές τους ευθύνες και έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να τις εκπληρώσουν.

Δυστυχώς, οι ικανότητες που τροφοδοτούν τις καριέρες των διευθυντικών στελεχών δεν είναι οι ίδιες που απαιτούνται για μέλη διοικητικών συμβουλίων, ειδικά για μη-εκτελεστικά μέλη, επειδή δεν έχουν πλέον όλους τους μοχλούς της επιχειρησιακής εξουσίας στα χέρια τους. Αυτό είναι ίσως άσχημα (αλλά όχι τρομερά) νέα για τους προφανείς υποψηφίους για θέσεις σε διοικητικά συμβούλια: θα πρέπει απλώς να εργαστούν για να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Είναι αναμφισβήτητα καλά νέα για τους μη προφανείς υποψηφίους – δηλαδή για εκείνους που δεν κατείχαν ανώτατες διοικητικές θέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ανδροκρατούμενες. Θα χρειαστεί να δουλέψουν κι αυτοί σκληρά, αλλά μπορούν να ξεκινήσουν από πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Η συμμετοχή σε ένα διοικητικό συμβούλιο απαιτεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Ο ρόλος μας είναι να ελέγχουμε, να ενθαρρύνουμε και να συμβουλεύουμε, όχι να τρέχουμε μια εταιρεία. Πρέπει να χτίσουμε επιτυχημένες σχέσεις συνεργασίας με τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας και τα ευρύτερα ενδιαφερόμενα μέρη, καθένα από τα οποία έρχεται με τη δική του εμπειρία και άποψη. Στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου, όπου οι πιέσεις είναι υψηλές και οι εγωισμοί πολυάριθμοι, η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα να επικοινωνούμε με σαφήνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκπαίδευση των διοικητικών συμβουλίων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι σημερινές διοικήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια αυξανόμενη πολυπλοκότητα – από την κοινωνία, τις κυβερνήσεις, τα εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα, τις παγκόσμιες αλλαγές, τους νέους κινδύνους και ευκαιρίες, καθώς και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

Ντιάνα ΜαρκάκηBartholdi είναι Founder & CEO at the Boardroom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: