Οι εικόνες Αποκάλυψης από τη Νέα Υόρκη μας υπενθυμίζουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Οι εικόνες Αποκάλυψης από τη Νέα Υόρκη μας υπενθυμίζουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής
A person wears a face mask as smoke from wildfires in Canada cause hazy conditions in New York City on June 7, 2023. An orange-tinged smog caused by Canada's wildfires shrouded New York on Wednesday, obscuring its famous skyscrapers and causing residents to don face masks, as cities along the US East Coast issued air quality alerts. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Νέας Υόρκης είναι από τις χειρότερες στον κόσμο - και παρόμοιες κρίσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Δείτε πώς να προετοιμαστείτε για τέτοιες καταστάσεις.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά πέρασε τα σύνορα προς την ανατολική ακτή το βράδυ της Τρίτης, γεμίζοντας τον ουρανό με μια απόκοσμη, κιτρινωπή ομίχλη. Ακόμη και με τις πυρκαγιές εκατοντάδες μίλια μακριά, οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής ανέφεραν ότι μύριζαν τον καπνό.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) ξεπέρασε το 200 το βράδυ της Τρίτης, που σύμφωνα με το IQair, είναι ένα επίπεδο που θεωρείται «πολύ ανθυγιεινό».Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης διέταξαν συναγερμό για κακή ποιότητα του αέρα και τώρα, έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό παρόμοιες προειδοποιήσεις σε όλο το βορειοανατολικό τμήμα και πέρα από αυτήν. Από το μεσημέρι της Τετάρτης, το AQI στην πόλη της Νέας Υόρκης είναι 166 — εξακολουθεί να είναι σχεδόν 17 φορές μεγαλύτερο από την τιμή που κρίνεται κατάλληλα από τον ΠΟΥ.

Οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλώσουν επιβλαβή σωματίδια στον αέρα, να εισχωρήσουν στους πνεύμονες των ανθρώπων και να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα.

Με την κλιματική αλλαγή, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι οι πυρκαγιές θα γίνονται πιο συχνές και ακόμη πιο επιθετικές όσο περνάει ο καιρός, θέτοντας το ερώτημα πώς η κακή ποιότητα του αέρα θα επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων στο μέλλον -ακόμη και όταν ο «ουρανός της Αποκάλυψης» αυτής της εβδομάδας εξαφανιστεί.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια ειδοποιήσεων για κακή ποιότητα αέρα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για την υγεία από την κακή ποιότητα του αέρα;

Πολύ νέοι, ηλικιωμένοι και άτομα με πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα ή τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για προβλήματα υγείας λόγω της κακής ποιότητας του αέρα. Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα και να προκαλέσει φλεγμονή στους πνεύμονες.

Όσο περισσότερο βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο πιο σοβαρός είναι ο κίνδυνος, λέει ο Δρ Eric Costanzo, επικεφαλής της εντατικής θεραπείας στο Jersey Shore University Medical Center.

Για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο που βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και έχετε μαζί σας τη συσκευή εισπνοής που χρησιμοποιείτε, επισημένει.

Για όσους δεν έχουν υποκείμενες παθήσεις, είναι πιο δύσκολο να πούμε τον άμεσο αντίκτυπο της κακής ποιότητας του αέρα, λέει ο Costanzo. Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα που παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα στα κυρίως βορειοανατολικά κρίθηκε επιβλαβής για όλους.

Πρέπει να φοράω μάσκα;

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, οι αξιωματούχοι συνέστησαν στα άτομα υψηλού κινδύνου να καλύπτονται όταν βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους, ώστε τα επιβλαβή σωματίδια να μπορούν να φιλτράρονται.

Τι μπορείτε να κάνετε σε εσωτερικούς χώρους;

Σε εσωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να κρατάτε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά και να κυκλοφορεί ο αέρας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο κεντρικός κλιματισμός μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία των σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους εάν βρίσκεται σε λειτουργία ανακυκλοφορίας. Ωστόσο, τα φορητά κλιματιστικά που «συνήθως εξαερίζονται από ένα παράθυρο» μπορούν να προκαλέσουν την είσοδο σωματιδίων καπνού στο σπίτι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εάν η ρύθμιση κυκλοφορεί μόνο αέρας εσωτερικού χώρου και ο εξωτερικός αγωγός είναι κλειστός.

Εάν ανησυχείτε για τον αέρα του εσωτερικού σας χώρου, η χρήση ανεμιστήρων βοηθά επίσης να παραμείνετε δροσεροί.

Μπορώ να αθλούμαι σε εξωτερικούς χώρους;

Ενώ η κίνηση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία, η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο σώμα.

Για βραχυπρόθεσμα συμπτώματα, υπάρχουν φάρμακα για λήψη;

Για όσους αισθάνονται ερεθισμό στους αεραγωγούς τους, ένα αντιισταμινικό χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει, λέει ο Costanzo. Για πιο σοβαρά συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: