Τι σημαίνει για αγορές, οικονομία, τράπεζες η επάνοδος των ΗΠΑ στις αγορές

Τι σημαίνει για αγορές, οικονομία, τράπεζες η επάνοδος των ΗΠΑ στις αγορές
Paris La Defense, France. 2022/04/04. The Paris Stock Exchange ended up 0.70 percent on a day when investors were concerned about the evolving conflict in Ukraine and the threat of a recession in the United States. Illustration of the Surveillance Market hall of the Paris Stock Exchange, one of the founding markets of the pan-European Euronext project and also the home of the benchmark CAC 40 index. Photograph by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas.??Paris La Defense, France. 2022/04/04. La Bourse de Paris a termine en hausse de 0,70 pourcent pendant que les investisseurs etaient inquiets face a l evolution du conflit en Ukraine et la menace d une recession aux Etas-Unis. Illustration de la salle de surveillance de la Bourse de Paris, l un des marches fondateurs du projet pan-europeen Euronext et ou se negocie l indice de reference CAC 40. Photographie de Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas. (Photo by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
H JP Morgan υπολογίζει ότι η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί να δανειστεί μέχρι το τέλος του 2023 περίπου 1,1 τρισ. δολάρια

Πιέσεις αναμένεται να δεχτούν χρηματιστήρια, οικονομία και τράπεζες από την επάνοδο των ΗΠΑ στις αγορές χρέους… Πιο συγκεκριμένα, μετά το πέρας του θρίλερ για την επίτευξη συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τα ρευστά διαθέσιμά του, που την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο, η JPMorgan υπολογίζει ότι η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί να δανειστεί μέχρι το τέλος του 2023 περίπου 1,1 τρισ. δολάρια μέσω ομολόγων βραχυπρόθεσμης λήξης, εκ των οποίων 850 δισ. δολάρια θα εκδοθούν τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Ο κύριος προβληματισμός που εκφράζεται από τους αναλυτές είναι ότι ο μεγάλος όγκος των επικείμενων εκδόσεων θα αυξήσει τις αποδόσεις, αφαιμάζοντας τα χρήματα που υπάρχουν στις τράπεζες. «Όλοι γνωρίζουν ότι έρχεται πλημμύρα» δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, στρατηγικός σύμβουλος στην TD Securities. «Οι αποδόσεις θα αυξηθούν λόγω αυτής της πλημμύρας. Οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοιραία, αυτή η κατάσταση θα ασκήσει πίεση στις τράπεζες», αναφέρουν οι ειδικοί, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων στην Ιστορία, εξαιρουμένων κρίσεων όπως η οικονομική κατάρρευση του 2008 και η πανδημία του 2020. Οι αναλυτές είπαν ότι τα ομόλογα θα έχουν λήξεις που θα κυμαίνονται από λίγες ημέρες έως έναν χρόνο.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται καθώς η αγορά προέβλεπε αυξημένη προσφορά, πρόσθεσε ο Gregory Peters της PGIM Fixed Income.

Αυτή η μετατόπιση αυξάνει την πίεση στις καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί φέτος, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η αποτυχία των περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν οδηγήσει τους πελάτες να αναζητήσουν εναλλακτικές, με υψηλότερη απόδοση. 

Περαιτέρω άρση καταθέσεων και η αύξηση των αποδόσεων μπορεί, αντίστοιχα, να ωθήσει τις τράπεζες να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Ο Doug Spratley, επικεφαλής διαχείρισης στην T Rowe Price, συμφώνησε ότι η επιστροφή του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στις αγορές χρέους «μπορεί να επιδεινώσει την πίεση που υφίσταται το τραπεζικό σύστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες εκδόσεις

Σημειώνεται πως οι νέες εκδόσεις αμερικανικών ομολόγων έρχονται ενώ η Fed ήδη μειώνει τις διακρατήσεις, αντίθετα με ό,τι έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε ήταν μεγάλη αγοράστρια αμερικανικού χρέους. «Διατηρούμε ένα σημαντικό έλλειμμα προϋπολογισμού. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική της ποσοτικής συρρίκνωσης. Εάν έχουμε επίσης πλημμυρίδα νέων εκδόσεων, πιθανόν να αντιμετωπίσουμε αναταραχές στην αγορά τους προσεχείς μήνες», δήλωσε ο Torsten Slok, οικονομολόγος της Apollo Global Management.

Οι πελάτες των τραπεζών έχουν ήδη μεταφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά σε money market funds που επενδύουν σε επιχειρηματικά και κυβερνητικά ομόλογα, μετά τις τραπεζικές πτωχεύσεις την άνοιξη αυτού του έτους. Σύμφωνα με δεδομένα του Ινστιτούτου Επενδυτικών Εταιρειών, το κεφαλαιακό απόθεμα σε ΕΤF ξεπέρασε τα 5,4 τρισ. δολάρια τον Μάιο, που είναι ποσό ρεκόρ, από 4,8 τρισ. δολάρια στην αρχή του έτους.

Ωστόσο, παρότι τα αμοιβαία κεφάλαια συνήθως αγοράζουν ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι απίθανο να απορροφήσουν ολόκληρη την προσφορά, ανέφεραν οι αναλυτές. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι τα money market funds ήδη λαμβάνουν μια γενναιόδωρη ανεκτή απόδοση χωρίς κίνδυνο – αυτήν τη στιγμή 5,05% σε ετήσια βάση.

Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς λιγότερο από το 5,2% που είναι διαθέσιμο στο συγκρίσιμο επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς. Προς το παρόν, περίπου 2,2 τρισ. δολάρια κατατίθενται στα RRP της Fed, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ως προέλευση money market funds.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ εάν προσέφεραν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από το RRP της Fed. Ωστόσο, το επιτόκιο του RRP κινείται με τα επιτόκια.

Έτσι, εάν οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, πιθανότατα θα κρατήσουν τα χρήματά τους παρκαρισμένα στην κεντρική τράπεζα, αντί να αγοράσουν ομόλογα.

«Ενώ money market funds με πρόσβαση στο RRP μπορεί να αγοράσουν ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι αυτό θα απεικονίζουν έναν μικρό αριθμό σε σχέση με άλλους τύπους επενδυτών [όπως εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια που δεν έχουν πρόσβαση στο RRP και ξένους αγοραστές]» έγραψε ο Jay Barry, συν-επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίου στη JPMorgan.

Σημειώνεται πως τα εντυπωσιακά στοιχεία από την αγορά εργασίας τον Μάιο έχουν προσθέσει πίεση, αυξάνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων – κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ενδιαφέρον για τα κυβερνητικά ομόλογα στα τρέχοντα επιτοκιακά επίπεδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: