Fed: Οι αναλυτές «βλέπουν» προσωρινή στάση στα επιτόκια τον Ιούνιο

Fed: Οι αναλυτές «βλέπουν» προσωρινή στάση στα επιτόκια τον Ιούνιο
The US Federal Reserve Building is seen in Washington, DC, May 3, 2023. The US Federal Reserve is widely expected to raise its benchmark lending rate for a 10th -- and possibly final -- time, as it aims to bring down inflation while preventing fresh banking concerns from spreading. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Μια ομάδα αξιωματούχων της Fed θα ήθελε να σταματήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, επιλέγοντας μια ανάπαυλα μετά από 10 αλλεπάλληλες αυξήσεις.

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Federal Reserve, την ερχόμενη εβδομάδα, η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών «βλέπει» ότι το συμβούλιο θα αποφασίσει παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Ωστόσο, θα είναι μια παύση προσωρινή, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα ψηλά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση μέσα στη χρονιά, πιθανότατα τον Ιούλιο.

Ο Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα σε δύο αντίθετες ομάδες. Μια ομάδα αξιωματούχων της Fed θα ήθελε να σταματήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, επιλέγοντας μια ανάπαυλα μετά από 10 αλλεπάλληλες αυξήσεις, προκειμένου να παρακολουθήσει πώς θα πάει και να αξιολογήσει εάν όντως τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού επιβραδύνουν τον πληθωρισμό. Από την άλλη, μια δεύτερη ομάδα τραπεζιτών φοβάται ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της νομισματικής σύσφιγξης για τουλάχιστον μία ή δύο φορές ακόμη.

Προς το παρόν, οι πρώτοι φαίνεται να υπερισχύουν, καθώς ο Πάουελ σηματοδότησε την υποστήριξή του για μια παύση με προσεκτική διατύπωση στις 19 Μαΐου. «Δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να εξετάσουμε τα δεδομένα και τη διαμόρφωση των προοπτικών και να κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις», είχε πει, αναφερόμενος στο σερί αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, πάνω από το 90% των οικονομολόγων, δηλαδή οι 78 από τους 86 που συμμετείχαν, δήλωσαν πως περιμένουν η FOMC θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στο εύρος του 5% με 5,25% στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 13-14 Ιουνίου. Οι υπόλοιποι 8 οικονομολόγοι που διαφώνησαν, υποστήριξαν πως περιμένουν μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση ύψους 25 μονάδων βάσης.

Από κει και πέρα πάνω από το ένα τρίτο, ήτοι οι 32 από τους 86 εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η Fed θα προχωρήσει σε τουλάχιστον άλλη μια αναπροσαρμογή των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, πιθανότατα στο συμβούλιο του Ιουλίου. Μόνο ένας αναλυτής προέβλεψε δύο διαδοχικές αυξήσεις, τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, είχε αφήσει να εννοηθεί στις δηλώσεις του, τον Μάιο, ότι ενδεχομένως το συμβούλιο να υιοθετήσει μια προσωρινή στάση αναμονής προκειμένου να αξιολογήσει καλύτερα την επίδραση της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής και τις αυξήσεις κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από πέρυσι.

«Την επόμενη εβδομάδα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα δεδομένα του ΔΤΚ», δήλωσε η Marilyn Watson, επικεφαλής στρατηγικής της BlackRock. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed. Έτσι, μπορούν να επιλέξουν να διακόψουν, να παρακάμψουν ή όπως θέλετε πείτε το. Σίγουρα δεν είναι οριστικό ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: